Дан студената – сећање на демонстрације и смрт Жарка Мариновића

Дан студената, 4. април, обележава се данас у знак сећања на демонстрације које су организоване 1936. године и убијеног студента Жарка Мариновића. Студентски парламент Универзитета у Београду Дан студената већ две године обележава не само током једног дана, већ током целе недеље кроз пројекат "Недеља студената".

Дан студената обележава се 4. априла, у знак сећања на велике демонстрације које су београдски студенти организовали на тај дан 1936. године.

Тада је у протесту испред Патолошког института Медицинског факултета убијен 25-годишњи Жарко Мариновић, студент права.

Штрајк студената трајао је од 3. до 28. априла 1936. године у Београду, а као резултат повучена је одлука о завођењу полиције на Универзитету, смењен ректор Владимир Ћоровић и за новог изабран Драгослав Јовановић.

Недеља студената 

Студентски парламент Универзитета у Београду организовао је пројекат "Недеља студената", који се организује од 1. до 5. априла.

Пројекат се састоји од бројних програма. Сваког дана објављује се рубрика Упознај Универзитет у Београду, у којој се осврће на историју настанка система образовања у нашој земљи, студентских парламената и организација.

Квиз знања се организује путем интернет платформи, а питања су о бившим студентским представницима и борбама са којима су успели да се изборе током свих ових година за унапређење наставе и студентског стандарда у Београду.

Познати глумци и спортисти су свим академцима пожелели срећан Дан студената и послали важну поруку о здравственој заштити.

Тако ће се поред организовања волонтирања, уместо трибина и концерата, ове године дружити углавном путем друштвених мрежа.

Поруке студената 

Председница Студентског парламента Маргарета Смиљанић се сваког 4. априла присети свих догађаја који су обележиле њено студирање.

"Мислим да из године у годину показујемо колико су студенти организовани и марљиви. Иако се труд, залагање и рад студената у претходним годинама више цени и уважава него раније, мислим да на том путу још морамо да радимо, а видим спремност свих мојих колега да у томе успеју", изјавила је Смиљанићева.

Поручује да без слоге нема напретка.

"Морамо сви бити поносни на активности других око себе и дозволити да нас оне подстакну да више радимо на себи и свом усавршавању. Генерације пре нас бориле су се и успешно избориле у временима великих криза, ратова, државних удара и промена, да би нам обезбедиле стање које имамо сада у систему образовања, на нама је да вредно наставимо и након ове пандемије, здрави, одморни и спремни да још више мењамо ово друштво", додала је Смиљанићева.

Дан студената честитао је и студент проректор Јагоша Стојановић.

"Честитам Дан студената свим студентима и онима који се тако и даље осећају. Сходно тренутној ситуацији, волео бих да се захвалим нашим колегама који су у првим фронтовима борбе против заразе вирусом Ковид-19 која је задесила нашу државу. Хиљаде студената помаже колико може, волонтира, доставља храну и потребне ствари онима који нису у могућности да их набаве, праве визире, маске и раде на стварању првог српског респиратора", рекао је Јагоша Стојановић.

Сматра да је то потребан и довољан показатељ величине младих и да му даје наду за будућност у Србији.

"Прво су нас игнорисали, онда су нам се смејали, сада се боре против нас. Следећи корак је наша победа! Да бисмо променили околину морамо почети од нас самих. Сада је савршено време да сви радимо на себи. Погледамо шта смо до сада одрадили, и какви су нам планови након завршетка пандемија. А на нама, студентским представницима је да се изборимо за што квалитетније услове студирања. Позивам све студенте да период студирања искористе на што бољи начин и да се захвале својим старатељима који су им створили услове како би могли да студирају!", закључио је Стојановић.

Студенти су одувек били гориво које је покретало зупчанике развоја али и носиоци идеја које су мењале друштва на боље, изјавио је председник Савеза студената Београда Илија Тодоровић.

"А пре тачно 84 године, студент права Жарко Мариновић изгубио је живот у борби за своја уверења и због своје жртве постао симбол борбе против репресије и значаја студената за друштво, а његову годишњицу смрти обележавамо као Дан студената", рекао је Тодоровић.

Додао је да бити студент, у свету у ком је високо образовање и даље привилегија, са собом носи одговорност - према себи, према нашим ближњима и према друштву.

"Одговорност да мењамо свет око себе зарад напретка који ћемо осетити ми, али и сви они који тек треба да дођу на наша места. А за све промене, потребна је воља. Онаква какву је имао Жарко Мариновић. Зато вас у овом чудном времену позивам да останете чврсте воље, да се не поколебате лако пред изазовима и гледате напред", додао је Тодоровић.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво