Пашалић: Увреде на рачун Кисић Тепавчевићеве показатељ колико је мизогинија укорењена у нашем друштву

Бескрупулозне увреде које су заменици директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", др Дарији Кисић Тепавчевић, претходних дана упућиване путем друштвених мрежа, у којима је називана најпогрднијим именима и на најпримитивнији начин коментарисани њен изглед и порекло, још једном потврђују колико је мизогинија чврсто и дубоко укорењена у нашем друштву, оцењује заштитник грађана Зоран Пашалић.

Др Кисић Тепавчевић, која свакодневно, заједно са другим лекарима, обавештава јавност о ситуацији у вези са епидемијом коронавируса у Србији, постала је жртва најбестиднијег напада само због тога што је жена, наводи се у саопштењу заштитника грађана.

"То је јасно из садржаја упућених јој порука и коментара, у којима се искључиво оцењује, осуђује и напада њен физички изглед. Таквој врсти коментара, по правилу су изложене жене, нарочито оне на важним и одговорним функцијама, што недвосмислено говори о нетрпељивом и дискриминаторном односу заједнице према женама", поручио је Пашалић.

Забрињавајући је, истиче, степен мржње којој су жене у јавности изложене. Забрињава и чињеница да се жени не дозвољава да њене професионалне рефернце буду једино мерило и критеријум за обављање важних функција, па последично и њених иступања у јавности, нагласио је Пашалић.

"Институција заштитника грађана је и раније упозоравала да је јавни простор у Србији недопустиво толерантан према сексистичким изјавама и ставовима. Овом приликом још једном указујем на потребу искорењивања таквог говора и позивам најпре учеснике у јавном животу, а онда и грађане и кориснике друштвених мрежа, да се уздрже од изјава и коментара који вређају, понижавају и нападају, а надлежне да се оштро супротставе таквој пракси", поручио је Пашалић.

Дарија Кисић Тепавчевић је гостовала је на РТС-у раније данас и рекла да се налазимо при крају четврте недеље борбе против коронавируса и да се може видети последњих дана да су већи бројеви. Додала је да се мора учинити све да се максимално спречи оболевање и умирање.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво