РТС победио пирате – најновију епизоду "Јужног ветра" гледало више од два милиона људи

Служба за развој и пласман нових технологија Радио-телевизије Србије истражила је на који начин су неовлашћена лица дошла до копије до тада неемитоване епизоде хит серије "Јужни ветар" и успела да заустави неовлашћено постављање те епизоде на више интернет сајтова. Упркос нелегалним покушајима да се гледаоци преусмере на друге изворе, синоћ емитовану епизоду на првом програму РТС-а гледало је више од два милиона људи.

Иако серију сваке недеље на РТС 1 и РТС Планети прати милионски аудиторијум, "пирати" су у току претходних неколико дана покушали да противзаконитим постављањем епизода на интернет придобију пратиоце, популарност или финансијску корист, а на штету наше куће, ауторског тима и свих оних који воле и прате серију "Јужни ветар".

Правовременом акцијом највећи број постављених видеа одмах је уклоњен, а линкови су оборени. РТС обавештава јавност да ће, у сарадњи са Одељењем за високотехнолошки криминал МУП-а Србије, против свих лица која постављају овакве садржаје на интернет, подносити кривичне пријаве због пиратерије са захтевом за финансијским обештећењем.

Упркос оваквим незаконитим потезима, публика је остала верна серији и РТС-у, па је епизода Јужног ветра која је емитована синоћ на РТС 1 забележила рејтинг од 20,8 одсто и учешће у гледаности од 37,1, што значи да је чак 2.061.000 гледалаца испратило даљи ток овог узбудљивог трилера.

Једину штету од оваквих нелегалних акција имају починиоци. Радио-телевизија Србије, продукција серије и гледаоци остали су заштићени.

"Иако разумемо да је интересовање за квалитетне домаће серије велико, нећемо дозволити нелегалну праксу појединаца, од којих су неки вероватно и несвесни да крше закон. Незаконитим постављање премијерних филмова и ТВ серија на интернет, угрожава се креативна индустрија, аутори, глумци, продукције и пружаоци медијских услуга који су уложили знање, таленат и рад, као и значајна финансијска средства у њихову креацију и производњу. Зато ће РТС, као наша највећа медијска кућа, наставити да свим својим капацитетима и својим ауторитетом штити креативну индустрију од оваквих и сличних покушаја кршења ауторских права", каже Златан Беговић, помоћник директора Дирекције РТС-а.

Подсећамо да се бројне емисије у продукцији и копродукцији Радио-телевизије Србије налазе на порталу rts.rs, на интерактивној платформи РТС Планета и на званичним YоuТubе каналима РТС-а, где их можете увек погледати и тако избећи непроверене и небезбедне сајтове са пиратским садржајима.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво