Транспорт песка са истока допринео загађености ваздуха

Резултати глобалне мреже за праћење транспорта песка на велике удаљености довели су до закључка да је доминантни допринос загађености ваздуха био "атипичан транспорт огромне количине песка са удаљености више хиљада километара са истока".

Како се наводи на сајту Агенције за заштиту животне средине, "то је последица метеоролошке синоптичке ситуације која је условила да ваздушна маса са истока продре дубоко у централну Европу, као и њен и западни-северозападни део".

"Државна мрежа за мониторинг квалитета ваздуха Агенције за заштиту животне средине детектовала је високе концентрације суспендованих честица PM-10 и нешто мање концентрације PM-2,5 током ноћи 26. и 27. марта као и наредна два дана, када су оне бележиле вредности и до 500 микрограма по метру квадратном", додаје се у саопштењу.

Подсећа се да се, с обзиром на до сада незабележену појаву од успостављања аутомата за заштиту животне средине

"Утврђено је да не постоји ниједан извор емисија на територији Србије и у околним земљама који би могао да узрокује овакве вредности концентрација на толико широком подручју", наглашава се у саопштењу Агенције за заштиту животне средине.

Додају да Агенција има блиску сарадњу са Европском агенцијом за животну средину из које произилази приступ The Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) Програму Европске уније за осматрање.

Данас, 29. марта, вредности концентрација суспендованих честица су поново у нормалном опсегу, закључује Агенција за заштиту животне средине.

Министарство заштите животне средине раније је саопштило да се на већини мерних места региструју велике концентрације суспендованих честица (ПМ), које значајно прелазе граничне вредности, као и да је специфичност аеро-загађења то што доминирају крупније честице, док су честице до ПМ-2,5 мање заступљене, што није био случај до сада.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво