Парастос патријарху Павлу

У Храму Светог Саве на Врачару служена заупокојeна литургија и четрдесетодневни парастос патријарху Павлу. У манастиру Раковица служен мали помен.

Четрдесетодневни парастос и заупокојeна литургија патријарху Павлу, служена је данас у Храму Светог Саве у Београду. Служење литургије почело је у 9 часова, а парастос у 11 часова.

У присуству великог броја грађана литургију и четрдесетодневни парастос патријарху Павлу  служио је митрополит Амфилохије са јерејима.

Митрополит Амфилохије, који је после смрти патријарха чувар трона као најстарији епископ у Синоду поручио је окупљенима у Храму Светог Саве да се угледају на патријарха Павла на начин на који се он угледао на апостола Павла.

"Сабирајући све године, његов живот и његове подвиге, можемо рећи да се угледамо на новог Павла српског, као што се он угледао на свог небеског покровитеља (апостола Павла) и Христа", рекао је Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је рекао да су речи патријарха Павла допирале до људских срца и да је патријарх стизао и до последњег села на Косову и Метохији, где је замењивао и свештенство када га није било и да је обилазио помесне цркве у Европи, Америци и Аустралији.

"Како да се не угледамо на њега, ако је попут апостола Павла био спреман да изгуби своје спасење не би ли се његов народ спасао", рекао је Амфилохије.

Служби у Храму Светог Саве присуствовали су министар вера Србије Богољуб Шијаковић и премијер Републике Српске Милорад Додик.

Мали помен патријарху служен је данас на патријарховом гробу у манастиру Раковица.

У знак сећања на патријарха Павла, Српска православна црква, у сарадњи са Министарством вера, објавила је фотоалбум "Из смрти у живот".

Српска православна црква ће присутнима у Храму Светог Саве, поклонити по један примерак овог фото-албума.

Наредних дана ова књига биће достављена свим православним црквама, верским заједницама, већим библиотекама у Србији и Републици Српској, страним државницима и дипломатима, као и Србима у расејању, а електронско издање биће постављено и на интернет презентацију Српске православне цркве.

Патријарх Павле преминуо је 15. новембра, а сахрањен је четири дана касније, по сопственој жељи, у порти манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у Раковици.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво