"Ово је рат, а вирус је противник"

Епидемиолог Градског завода за јавно здравље Предраг Кон каже за РТС да држављани Србије који добију решење о самоизолацији имају друштвену одговорност, па и кривичну ако неког заразе. Професор Економског факултета Љубодраг Савић наводи да засад нема великих проблема у привреди због коронавируса, али да ће се последице осетити пре или касније.

Предраг Кон је објаснио да проглашење пандемије коронавируса значи да ће зараза опстати, да је прешла на јужну хемисферу, и да ће свет наставити да живи са вирусом.

Србија је већ почела да предузима озбиљне мере и пре проглашења пандемије, рекао је Кон гостујући у емисији Око.

Што се тиче самоизолације и држављана Србије који долазе из жаришта заразе, Кон истиче да они на граници морају бити упозорени да морају да се јаве у случају да имају било какве тегобе, поготово респираторне.

"Ако добије решење, то више није његова приватна ствар. Он има друштвену одговорност, па и кривичну ако неког зарази", поручује Кон.

Фирме треба, сматра Кон, да из "фијока" изваде пандемијске планове о томе како треба поступати.

"Нека ме неко схвати и преоштро – ово је рат, а вирус је противник, нисмо једни другима противници", поручио је Кон.

Кон је раније упозорио да се у Србији не сме десити ситуација као у Италији, да не би дошло до појаве експлозивног обољевања, јер су тада погођени најосетљивији, а то су старији од 85, али и они старији од 60 година.

Савић: Велике последице по привреду пре или касније

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да засад нема великих проблема у привреди због коронавируса и да то значи да Србија није укључена у светске токове као неке друге земље.

"Велике последице ће се осетити пре или касније, што се већ види на примеру туризма и авио-саобраћаја", указује Савић.

Сматра да је још увек рано за предузимање мера помоћи привреди, али да о њима треба размишљати.

"Немамо средстава, а и то што буде, о томе треба водити рачуна", закључио је Савић.