Ко треба да буде тестиран на коронавирус

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да коронавирус није толико заразан као други познати вируси, много је мање заразан него што је то вирус малих богиња и нешто мање него вирус грипа.

Гостујући у Дневнику РТС-а Дарија Кисић Тепавчевић из Института "Батут" рекла је да је свака особа којој је узет брис за анализу представљала потенцијаклну сумњу за резервоар ове инфекције.

"То што су неки натписи у медијима стриктно били одређени на одрђене особе - не би требало да се понавља у наредном периоду - јер сваки налаз који је узет је имао задовољену дефиницију случаја да сматрамо да је потенцијални резервоар ове инфекције. Осим особе за коју смо јуче рекли да је била позитивна на овај вирус, остале 74 особе које смо тестирали су биле негативне, укључујући и особе из блиског контакта са особом за коју је потврђено да је била позитивна", указала је Кисић Тепавлевић.

Према њеним речима, овај вирус није толико заразан као други познати вируси, много је мање заразан него што је то вирус малих богиња и нешто мало мање заразан него што је то вирус грипа.

Процењује се да једна особа која је инфицирана има потенцијал да пренесе ову инфекцију на две до три осетљиве особе. "То искуљчиво зависи од контаката које је та особа имала - не мора да пренесе ни на једну особу, што смо видели да се десило и код нас", рекал је она.

"Значи, за сваку похвалу је реакција човека код кога је потврђено да има инфекцију. Видимо да мере социјалне изолације, уз избегавање контаката, а имајући у виду да овај вирус није толико контагиозан, итекако функционишу", каже епидемилолог.

Ко од грађана треба да се јави на телефон 065 8945 235 

Говорећи о томе ко од грађана треба да се јави на телефон 065 8945 235 који је отворен од почетка ситуације, Кисић Тепавчевић каже да су од почетка јасно дефинисане процедуре и дефинисана су жаришта где је висока трансмисија и највећи ризик за ову инфекцију.

Сви грађани који долазе са тих подручја, уколико у периоду након повратка у земљу осете неке од симптома респиратоне инфекције - тачно је наведено коме и како да се јаве, каже она.

"На тај начин желимо да избегнемо да особа која је потенцијални носилац инфекције да се креће самостално и слободно у јавности, у амбулантама, ако је преносилац вируса, преносила даље", рекла је докторка.

Желимо макисмлано да лимитирамо сваку могућност да се инфекција даље пренсе ако се и унесе у земљу, каже Кисић Тепавчевић.

Каже да нам период највеће заразности није у потпуности познат, али ако поредимо са другим сличним вирусима, то је крај инкубационог периода и почетак појаве првих симптома.

Тестови нису идеални, али имају високу специфичност 

Када су у питању тестови и њихова сензитивност, докторка каже да то нису идеални тестови, али имају високу специфичност - што значи да оне особе које немају инфекцију велика вероватноћа је да ће их баш тако означити, као негативне.

У свалкм случају, истиче да ће особе које су имале близак контакт бити опсервиране у наредном периоду, у периоду максималне инкубације.

Истиче да су најугроженији од могућности настанка инфекције они који су били у жариштима а од компликација су најугроженији старији пацијенти и који имају хронична обољења.

Кисић Тепавчевић каже да када су у питању мигранти, они генерално нису дефинисани као популација високог ризика.

"Зна се да до неких граница долазе људи који су по правилу здрави и млади, али радиће се све потребне процедуре као и за све друге путнике у међународном саобраћају", закључила је Дарија Кисић Тепавчевић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво