Мушкарац заражен коронавирусом стабилно, тестови чланова породице негативни

Пацијент који је заражен коронавирусом је у суботичкој болници, добро се осећа и његово стање је стабилно. Чланови његове породице тестирани су на коронавирус и резултати су негативни. Министар здравља Златибор Лончар апелује да се у јавности не објављују лични подаци о пацијенту.

Златибор Лончар за РТС каже да је мушкарац који је први потврђен случај коронавируса у Србији у стабилном стању, добро се осећа и нема температуру.

Тестирани су и чланови породице зараженог од коронавируса и разултати су негативни. Надлежни даље проверавају све људе са којима је заражени био у контакту.

Према последњим информацијама, заражени је у Србију дошао из Мађарске копненим путем. 

Министар здравља апелује да се лични подаци о пацијенту не износе у јавност како би се сачувало његово право на приватност.

"То нема никаквог смисла да неко ко се нађе у овој ситуације да се то злоупотреби, дају лични подаци. Мислим да је том човеку сасвим довољно што је позитиван на коронавирус, што је у излолацији. Најљубазније молим све да имају само то у виду, а молим и надлежне да раде свој посао", нагласио је Лончар. 

Министар напомиње да је обишао Суботицу данас, где је разговарао са људима. Задовољан је, каже, што људи нису у паници и страху.

Понавља да је систем спреман ако дође до ширења коронавируса у Србији.

"Можемо да очекујемо нове случајеве, али не мора да значи. Узети су узорци који ће бити готово током вечери. Данас је узето шест узорака из целе Србије и сви су негативни", наглашава министар здравља.

Следи детективски посао

Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље Предраг Kон истиче да сада надлежни крећу у детективски посао тј. у потрагу за контактима зараженог коронавирусом.

"Треба испитати сваког са којим је заражени био у контакту, треба испитати и њега, доћи до свих његових контаката, ићи 14 дана уназад, дан по дан, то је посао који је специфичан, али је битно да се открију контакти и ставе под надзор", објашњава Кон.

Уколико се донесе одлука о надзору, контакт добија решење које издаје територијални санитарни инспектор.

У случају да су инфицирани и нека друга особа били у контакту, следи кућни карантин.

Иако се мисли да су држављни Србије генерално недисциплиновани, Кон указује да треба похвалити понашање људи јер прате и поштују поруке које се достављају.

Систем припремљен 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић поручује грађанима да нема потребе да купују на стотине маски. 

"Те маске штите да ви не пренесете заразу на другог. Сви морамо бити опрезни и пажљиви. Важно је да редовно перемо руке и лице, избегавамо затворене просторије. Чекамо лепо време да тај вирус оде природним током", истиче Гојковић.

Понавља да је најважније да се чувају здравствени радници, којима је потребна озбиљна заштита.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић каже да се у Инфективној клиници није ништа променило од када је у Србији регистрован први случај коронавируса.

"Ми смо припремљени. Инфективна клиника покрива велики број људи. Клинике су спремне за збрињавање болесника. Кадар увежбан", напомиње Стевановић.

Указује да тренутно има људи који су болесни од респираторних инфекција, али нема људи који су под надзором због коронавируса.

Гранични санитарни инспектор Раша Миланов напомиње да је стање на аеродрому редовно, спроводи се контрола.

"Све добро функционише, екипе су појачане, имамо добру подршку МУП. Камера (термовизијска) реагује изнад 37 степени. Важно је да се подигне свест становништва грађана", наводи Миланов. 

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво