Тест на коронавирус у понуди приватних лабораторија, министарство ће послати инспекцију

У Србији нема заражених коронавирусом, а сумњиви случајеви тестирају се свакодневно. Како су Институт "Торлак" и Клиника за инфективне и тропске болести једине референтне установе за тестирање на Ковид-19, откуда онда тестирање и у понуди неких приватних лабораторија?

У Институту "Торлак" тестирано је 45 особа и нико није заражен новим коронавирусом. У ситуацији када се из дана у дан саопштавају подаци о томе колико има новооболелих у свету, нарочито у нашем окружењу, поставља се питање ко треба да се тестира на овај вирус.

Одговор је исти за све, а прописала га је Светска здравствена организација, преузело Министарство здравља – само особе које су боравиле на подручју где је интензивна трансмисија вируса Ковид-19 и које имају симптоме респираторног обољења.

Када улазе у Србију, без обзира на то да ли је у питању аеродром или друмски гранични прелаз, наши грађани добијају упутство о томе шта треба да раде и коме да се јаве уколико добију високу температуру.

Први корак – телефонски позив 

Пре свега, треба да позову број телефона који је отворило Министарство здравља, односно, епидемиолога Градског завода за јавно здравље, који ће организовати процедуру узимања узорака за анализу или транспорт особе на Инфективну клинику.

То не ради ни једна приватна лабораторија, а ипак неке од њих у своју понуду уврстиле су тестирање на коронавирус, које кошта од 14.000 до чак 19.000 динара.

"Клиника за инфективне и тропске болести и Градски завод за јавно здравље једини су меродавни за тестирање на вирус, а све остало што се узима приватно неће имати вредност. Свако ко би тамо био позитиван мора у градском заводу проћи ту вредност", каже Предраг Кон, епидемиолог Градског завода.

Ко узима узорке? 

Нико од њих није хтео пред камере, али нам је из једне стигао писани одговор да је реч о молекуларном тесту, а узорке не узимају они, већ друге здравствене установе које имају опрему и услове за то.

Рекли су нам да се резултати чекају пет дана. Ипак, остали смо ускраћени за одговоре на питања ко узима узорке, како их транспортује, зашто та услуга кошта толико и колико су грађана до сада тестирали.

"Што се тиче приватних лабораторија, не знам које тестове имају и да ли уопште имају могућност за тако нешто. Појављиваће се тестови, они ће бити различитог квалитета, али их држава неће признати. Ако се после тога појаве негативни тестови, не знам како ће реаговати", каже Кон. 

Једине референтне установе за тестирање на Ковид-19 су Институт "Торлак" и Клиника за инфективне и тропске болести, а анализе су за све грађане бесплатне. У Министарству здравља кажу да ће њихова инспекција обавити контролу приватних здравствених установа које нуде тестирање на коронавирус без сагласности и дозволе надлежних органа.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво