Стефановић: Нико неће у Србији насељавати стотине хиљада миграната

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се, супротно лажним информацијама, на територији наше земље у овом тренутку налази око 6.000 миграната. Поручио је да су све институције Републике Србије спремне да реагују и заштите границе и безбедност наших грађана уколико дође до значајнијег миграторног таласа.

Небојша Стефановић је рекао да Србија неће бити паркинг за мигранте "нити ће у Србији неко тобож враћати из ЕУ и насељавати на стотине хиљада миграната".

"То се показало као апсолутна лаж у претходне три године колико слушамо те приче, као што је то и данас апсолутна лаж. Сви они који већ годинама упорно пласирају ове потпуне измишљотине грубо обмањују грађане Србије у покушају да стекну неке ситне политичке поене", рекао је Стефановић. наводи се у саопштењу МУП-а.

Како се наводи у саопштењу, Стефановић је подсетио да је Александар Вучић, и док је био премијер и сада као председник Републике Србије, увек истицао да се истовремено морају предузети све могуће мере у циљу заштите наших граница и грађана Србије, али и да као земља морамо имати хуман приступ према људима, који су се привремено нашли на нашој територији, било бежећи од ратних стихија или немаштине.

То, додаје, не значи да Србија не води рачуна о поштовању својих закона и сопственим интересима.

Полицајци упућени на границу Северне Македоније и Грчке

Истиче да су у последњих пет година смо значајно унапређени капацитети наше граничне полиције, што у људству, што кроз набавку дронова, термовизијских камера и друге опреме.

"Способни смо да у потпуности заштитимо наше државне границе. Штавише, упутили смо и један број полицајаца на границу Северне Македоније и Грчке како бисмо помогли у одвраћању миграната да незаконито прелазе ову границу и потом наставе, између осталог, и даље према Србији. Предузимамо све неопходне мере у сарадњи са свим међународним партнерима и са истока, запада, севера, југа како бисмо спречили илегалне уласке у нашу земљу", рекао је Стефановић.

Министар је подсетио и да мигранти у Србију највећим делом улазе непосредно из Северне Македоније, где стижу из Грчке, и из Бугарске, али и да се враћају у земље из којих су дошли. 

"Сви међународни механизми, Споразум о реадмисији, Даблински споразум и остали врло су јасни и Република Србија је у том погледу заштићена. Грађани Србије су потпуно свесни да се на нашој територији налази мањи број миграната, које такође кроз процес реадмисије у сарадњи са ИОМ и ЕУ и другим институцијама широм света покушавамо да добровољно вратимо у њихове земље порекла или у оне из којих су ушли на територију наше земље", објаснио је министар.

Мали број миграната добио азил у Србији 

Стефановић је истакао и да је у претходним годинама међу онима који су се нашли на нашој територији изузетно мали број миграната добио азил, док је већина наставила даље ка Западној Европи и да је то потпуно очигледно и на основу тренутног броја миграната који су у Србији.

"Гранична полиција, војска, друге службе безбедности и све институције Републике Србије апсолутно су спремне да реагују уколико дође до значајнијег миграторног таласа и заштите интересе наше земље. А сви они који лажима покушавају да критикују политику председника Вучића и Владе Републике Србије, која је допринела и међународном угледу и снажењу економије наше земље, управо јасно показују да их не интересују интереси Србије", оценио је министар.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво