Улагање у животну средину кошта, али још више кошта ако ништа не учинимо

Европска унија је у протеклих 15 година уложила више од 400 милиона евра у унапређење заштите животне средине у Србији. О томе се данас говорило о дебати у ЕУ Инфо центру "Загађење ваздуха реалан проблем - Да ли процес приступања ЕУ може бити од помоћи?".

Европски зелени договор има циљ да Европа буде карбон-неутралан континент до 2050. године, а то значи да све земље треба да смање емисију штетних гасова.

Шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ Ингве Енгстром каже да то кошта, али да више кошта ако ништа не учинимо. Наводи да 390.000 људи годишње у Европи умре због загађеног ваздуха.

"Када је реч о Србији, ради се о политичкој одлуци да се примени европско законодавство за унапређење животне средине. Наставићемо са финансијском и стручном подршком", наводи Енгстром.

Додаје да је загађење ваздуха стварни проблем: "Можете да га осетите, али мониторинг је разлог зашто сада реагујемо."

Радовић најављује још 17 мерних места 

Мерење квалитета ваздуха је омогућено претприступном помоћи Европске уније. По квалитету извештавања Агенције за заштиту животне средине, Србија је на 13. месту у Европи.

"Србија има око 25 постројења која спадају у категорију која се назива ПР ТР (Регистар испуштања и преноса загађујућих супстанци), то је европска директива о контроли прекограничног загађења и све те компаније које испуштају емисију плаћају за њих накнаду на годишњем нивоу која има за циљ пре свега да их дестимулише да у будућности наставе са производњом емисија, односно да уложе у модернизацију својих постројења, свакако највећи део емисија испусти Електропривреда Србије", каже директор Агенције за заштиту животне средине Србије Филип Радовић.

Ускоро ће бити постављено још 17 мерних станица за праћење квалитета ваздуха.

"Док год не конципирано систем заштите и унапређења животне средине тако да га интегрално посматрамо у свим медијима: ваздух, вода, земљиште, биљни и животињски свет, ми ћемо имати појединачно успеха и појединачне падове", наводи експерт УН за животну средину Анђелка Михајлов.

Процењује се да Србија, како би применила европско законодавство о заштити животне средине – мора да уложи између 10 и 15 милијарди евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво