Како навести младе да се школују за наставнике

Ректори универзитета, министар просвете и чланови Националног акредитационог тела расправљали су о иницијалном образовању, односно како да наведу младе да се школују за наставнике и друга дефицитарна занимања.

Недостатак кадрова највише се осећа у ИТ сектору, али и у наставном кадру. Зато за Иницијално образовање наставника треба наћи дугорочно решење.

"Искрено се надам да ће то бити неки начини како кроз програме кратког циклуса можемо да оспособимо одређен број људи да се на компетентан начин баве тим послом. То би утицало и на повећање запошљавања. Мислим да је ситуација са наставничким занимањима врло осетљива у овом тренутку. Јер то су тешке студије, посао је захтеван, изузетно оговоран за будућност наше земље, а мислим да надокнада за тај посао није адекватна", објашњава проф. Иванка Поповић, председница Конференције универзитета Србије.

До тада, да би наставници остали на радним местима, омогућиће им се преквалификације и тутори. Стимулисаће се и школовање будућих наставника.

"Док не решимо питање дугорочнијем приступу овој причи, једнорочно ћемо одређивати фондове и стипендије за дефицитарне струке, нарочито се ту истичу математика са информатиком, физика и неке друге. Али дефицит морамо да решимо и на друге начине. Један од начина је да задржавамо млађе пензионере, да ангажујемо студенте завршних година, апсолвенте, у том смислу морамо да коригујемо и постојеће законе где смо то подигли на потребу да буде мастер, заиста је то у овом тренутку преамбициозно", објашњава Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Тако ће, на пример, студент који се школује за рад у образовању, имати стипендију, право на студентски дом, уз обавезу да одређен број година, колико је стипендиран, проведе у систему образовања. Краткорочне мере, каже министар Шарчевић, могуће је применити већ од септембра.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво