Оружни лист није заменило око 500.000 људи, нови рок на нишану

За нешто више од десет дана истиче рок за пререгистрацију оружја, а на стотине хиљада грађана Србије још није испунило ту обавезу. Из МУП-а подсећају власнике оружја да пожуре, а у парламент је стигао предлог да се рок помери за две године – до 5. марта 2022.

Рок за замену оружних листова могао би да буде померен за две године – тај предлог Народној скупштини упутила су тројица посланика. А да би био и усвојен потребно је да га подрже 84 посланика, или да сличан предлог Скупштини упути Влада Србије.

"Времена је остало јако мало, верујем да ће се неко решење пронаћи за ову ситуацију – да ли ће то бити усвајање овог закона или ће можда министарство на неки начин, неком уредбом нешто уредити, не бих баш сада да спекулишем", каже народни посланик Ђорђе Кимленски.

Иако је рок за пререгистрацију већ једном продужен, чиповани оружни лист узело је тек око 150.000 власника. Процењује се да њих око 500.000 још није. Један од разлога је висина таксе, која је од почетка примене закона – марта 2016. до данас више пута мењана. 

"Они који су први отишли да пререгиструју, плаћали су између 40.000 и 80.000 динара те таксе, да би данас те таксе износиле око четири или пет хиљада динара. На то се плаћа оружни лист и поднесак 300 динара за издавање документа. То су све неке препреке које су људе задржавале и држале у недоумици да ли је сада тренутак и да ли ће се нешто променити", каже Зорица Суботић из Националне асоцијације за оружје.

И до два дана губи се на шалтерима 

Промене су упућени тражили и када је у питању процедура – на шалтерима се, кажу, изгуби и до два радна дана.

Због свега тога, многи грађани су се одлучили да врате оружје – само у прошлој години 28.000 људи. Има и оних који приликом пререгистрације нису успели да докажу да им је на пример угрожена безбедност, па су оружје морали да предају.

"Од укупног броја поднетих захтева за издавање оружног листа на годишњем нивоу одбије се максимално пет посто њих, због неиспуњавања законом прописаних услова – на пример, подносилац захтева није здравствено способан, нема услове за безбедан смештај и чување оружја или је извршилац кривичних дела или прекршаја са елементима насиља", наводи Министарство унутрашњих послова.

Уколико рок не буде продужен, свим власницима оружја који не предају захтев за пререгистрацију до 5. марта, прете казне и до 150.000 динара и одузимање пиштоља и пушака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво