Обнова Хиландара и грађевински и духовно

Година за нама била је у знаку 800 година аутокефалности Српске православне цркве. У част јубилеја и ове године организују се бројне манифестације, не само у Србији. Игуман Хиландара архимандрит Методије, тим поводом борави у Београду и преноси радост монашке заједнице што се светиња обнавља и духовно.

Монах и потоњи светитељ Сава Светогорац, био је први ктитор Манастира Хиландра и значајан донатор многих светогорских манастира.

Његово монашко битисање на Гори атоској оставило је печат, не само у организацији монашког живота немањићког манастира већ и српског монаштва у целини.

"Свети Сава у тренутку када је кренуо у град Никеју и на крају тог пута када је добио посвећење за првог српског архиепископа српског и када је основана Српска православна црква, у ствари је још увек био хиландарски монах. Дакле као хиландарски монах постао је први архиепископ српски", каже архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара.

Да је Света Гора била од изузетног значаја да се изгради грандиозни духовни лик Саве Немањића знају сви који му молитвама и песмом кличу из рода православног. Манастир се обнавља грађевински, али исто тако и духовно.

"Дакле грађевинска обнова без духовне не би имала смисла. Ми сада тренутно завршавамо обнову манастирске трпезарије која је ктиторско дело краља Милутина. Последњи од горелих делова, већ смо и њега почели да радимо, Дохија и Игуменарија", каже архимандрит Методије.

Хиландрско братство – 44 монаха и осам искушеника са баштинарима ужурбано раде, јер предстоји Васкршњи пост. У првој седмици је веомо строг и у чешћим молитвама.

Оне су нада да ће се расељени Срби вратити на своја исконска огњишта и вера у нова јутра за православни светосавски народ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво