Професорима за плагијат отказ и одузимање академског звања

Сенат Универзитета у Београду усвојио је измену Правилника о утврђивању неакадемског понашања и изради писаних радова, по коме ће професори за које се утврди да су плагирали научни рад остати без звања универзитетског предавача и престаће им уговор о раду.

Ректорка Иванка Поповић рекла је на седници Сената да су стручне службе направиле измењену и допуњену верзију Правилника у делу који се односи на поступак одузимања звања у случају да Сенат јавно осуди предавача за плагирање.

"Нема компететнијег тела од Универзитета које може проценити рад запослених на Универзитету", истакла је Поповићева.

Декан Правног факултета Зоран Мирковић, који је иницирао предлог престанка радног односа у случају утврђеног плагирања објаснио је да се након тих измена у будућности неће дешавати оно што се догодило на том факултету.

"Инспекторка рада, супротно одлукама донетим у оквиру академске заједнице, својим решењем је обуставила извршење одлуке о отказу уговора о раду професору Александру Јакшићу који је плагирао уџбеник и наложила Правном факултету да га врати на посао", навео је Мирковић.

За тог професора Мирковић је рекао да су надлежни универзитетски органи у прописном поступку и утврдили да је плагирао рад, али му је омогућено да настави да предаје и испитује студенете.

Декан Машинског факултета Радивоје Митровић, такође, сматра да је измена Правилника веома важна.

Према његовим речима, није први пут да се разговара о таквим проблемима и да се већ дешавало да све оно што се рашчисти на академској расправи, касније буде поништено.

"Изненађен сам оним што се десило на Правном факултету и знам да ово није једини случај. Бавимо се свим другим, а најмање оним за шта смо изабрани и зато је важна", навео је Митровић.

Одредбама усвојеног Правилника предвиђено је да санкционисани предавач има право жалбе у року од осам дана, а пре одлучивања о жалби. Сенат, такође, може да затражи од факултета додатно појашњење у року од 45 дана.

Током ове године, Универзитет ће претрести све своје правилнике. Неки су стари и по десет година. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво