Добра изолација и прозори могу да умање рачун за грејање за 20.000 динара

Унапређење енергетске ефикасности је једна од кључних мера борбе против климатских промена и загађења. У то се већ доста улаже, а анализе показују да су домаћинства највећи потрошачи - 300.000 кућа у Србији још нема термоизолацију, а старе стамбене зграде су највећи расипници енергије.

Све нове зграде треба да су и енергетски ефикасне, а старе грађевине морају у енергетску обнову. Доста јавних објекта је санирано, али због нерационалне потрошње, Србија годишње губи 49 одсто енергије.

Од свих објекта 75 одсто су стамбени објекти, навео је Синиша Митровић из Привредне коморе Србије. То јасно показује, како је рекао, колико се може енергије може уштедети.

"Наше зградарство троши два до три пута више енергије него Западна Европа", каже Митровић.

Применом мера енергетске ефикасности, са добром термичком изолацијом и новом столаријом, стан од 50 квадрата годишњи трошак за грејање може да се смањи за 20.000 динара.

"Уколико се ради, на пример, на једној згради која има 100 станова негде око 6.000 квадрата улагањем у енергетску ефикасност и прелазак са Г класе на Ц класу енергетске ефикасности доводи до годишње уштеде од чак 40.000 евра", каже др Мирјана Лаковић, ванредна професорка на Машинском факултету у Нишу.

А управо је задатак енергетских менаџера да у својим срединама означе објекте који су највећи расипници енергије, предложе планове енергетске обнове и саветују грађане како да штеде енрегију. Иако је све локалне заједнице са више од двадесет хиљада становника закон обавезао да именују те стручњаке, многе их још немају.

"Отприлике неких 45 процената општина које су биле дужне да именују енергетске менаџере оне су именовале и почеле су да достављају годишњи извештај о потрошњи енергије. За остале које их немају предвидели смо да предузмемо инспекцијски надзор над тим оштинама", каже Милош Бањац, помоћник министра енергетике.

Неопходна је стална контрола тржишта грађевинског материјала као и пројектовања и изградње објеката.

"Енергетски ефикасни материјали, термичка изолација, енергетски ефикасна столарија даје резултате само ако је правилно уграђена. Уколико дође до грешке при уградњи стварају се топлотни мостови, долази до великих трансмисионих губитака чак до појаве буђи у становима што нарушава комфор", каже Мирјана Лаковић.

Синиша Митровић наводи да у овом моменту постоји обавеза издавања енергетских пасоша за новоградњу и за све старе објекте који се реконструишу.

Европска унија стално заоштрава директиве о енергетској ефикасности. Чланице су обавезне да шаљу годишње извештаје о напретку у тој области. Управо је Европска комисија покренула поступак против Хрватске због кашњења тог извештаја.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво