Распуст ипак у школи, свако има свој задатак у Јарменовцима

Мештани Јарменоваца код Тополе распуст користе за уређивање четвороразредне школе. То је истурено одељење основне школе у Доњој Шаторњи које похађају деца из четири села. После распуста, сачекаће их реновиране и лепше учионице.

Као што је 1909. школа саграђена прилозима мештана, данас се на исти начин реновира. Сложни Јарменовчани, помажу колико ко може. Тате су задужене за мајсторске радове, маме за чишћење и гланцање.

"Ја сам остала у овом селу, одавде сам и желим да и моји унучићи иду у ову школу, да се ово среди", каже Снежана Младеновић.

Мирослав Пантић истиче да сва деца заслужују да имају топлу учионицу и комфор. "Радови су још у току, није све завршено, али добро је", додаје Пантић.

Мештани, и сами некада ђаци школе у Јарменовцима, прикупили су око 600.000 динара за нову столарију. Купљен је и нов школски инвентар, замењене сијалице. Помогла је и Општина.

"Тако да смо раније сређивали тоалете и остале ствари у тој школици, сада заједно отприлике динар на динар са родитељима радимо замену столарије", објашњава Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола.

Валентина Рајковић, ученица из Јарменоваца, каже да је у учионицама било  хладно и да је понекад ветар дувао толико снажно да је отварао прозоре.

"Cви смо срећни зато што су се урадили прозори и биће нам топлије", наглашава ученица Милица Пантић.

И Николина Миливојевић наводи да им је сада много лепше и светлије у учионицама.

У школским клупама сада је 13 ученика, а не тако давно радило се у две смене. Сви су одлични ђаци, уче, играју се, друже и помажу једни другима. Да буду сложни и солидарни, научили су од старијих.

"Надамо се да ће овим гестом то утицати на наше родитеље да остану овде. Ето чујемо да ће шест првака уписати први разред у односу на ову годину где смо имали само једног ђака првака", поручује Марија Обрадовић, директорка ОШ "Живко Тошић" у Доњој Шаторњи.

У Јарменовцима је сада око хиљаду становника. Многобројне су продице са троје и четворо деце. Жеља мештана је да у клупама, као и када је зграда саграђена пре 111 година, буде што више малишана. Да и школа и село што дуже живе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво