Годишње због рака изгубимо једно и по школско одељење

Данас се обележава Међународни дан деце оболеле од рака. У свету годишње оболи око 250.000 младих, а у Србији се сваког дана код једног детета дијагностикује малигна болест. Годишње због рака изгубимо једно и по школско одељење. Најчешће малигне болести у детињству, али и најчешћи узроци смрти, јесу леукемија и тумори мозга и лимфоми.

У Србији се сваке године малигна болест дијагностикује код више од 300 деце и адолесцената. Као и у већини земаља у развоју и у Србији, готово две трећине новооболеле деце је узраста до 15 година.

Најчешће малигне болести у детињству, али и најчешћи узроци смрти су леукемија, тумори мозга и лимфоми.

И изнова се питамо да ли смо могли више и боље, да ли је свако од нас могао да учини још нешто како би неког учинио срећним?

Тамару Кларић из НУРДОР-а упознали смо као некога ко је био спреман да део свог времена, енергије, идеја, новца, поклони онима којима је помоћ потребна.

Гостујућу у Јутарњем програму РТС-а, Тамара Кларић је рекла да ће данас у више од 30 градова од 12 до 14 часова послати поруку малишанима који се тренутно лече да нису сами, али и целокупној јавности колико је важно да им будемо ослонац и подршка током целе године.  

Она је навела да је акцијама НУРДОР-а обезбеђено више од 56 милиона динара за нову Родитељску кућу у Београду која треба да буде највећа до сада, са капацитетима да прими близу 20 породица.

"Људи треба да поверују у то да не постоји мало добро дело, јер свако добро дело има свој продужетак", истакла је Тамара Кларић.

Ове године, Међународни дан деце оболеле од малигних болести се обележава под слоганом "Без граница. Заједно. Могућност. Будућност. Излечење. Снага". 

Светски дан деце оболеле од рака је установљен 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Од тада се обележава у 88 земаља широм света.

У Србији је овај датум постао део националног Календара јавног здравља 2013. године, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво