Ђорђевић констатовао пропусте у раду Центра за социјални рад у Алибунару

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић је након увида у извештај Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, о извршеном инспекцијском надзору у области социјалне заштите који је извршен над радом Центра за социјални рад у Алибунару, констатовао да има много пропуста у раду и затражио хитну одговорност надлежних, наведено је у саопштењу Министарства.

Наведено је да је комисија Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова у Новом Саду извршила надзор над радом стручњака и инспекцијски надзор у Центру за социјални рад општине у Алибунару, на основу анализе стручне и друге документације садржане у досијеу и интервјуа са ангажованим стручњацима органа старатељства.

Како се додаје, анализом је утврђено да је у вршењу јавних овлашћења Центар за социјални рад у Алибунару у раду у конкретном случају породице из Новог Козјака, начинио низ пропуста.

"Поступањем стручњака органа старатељства прекршени су важећи прописи и елементарни стандарди стручног рада, и тиме и недовољно заштићени интереси деце. У извештају се наводи да је предузета активност на организовању заштите деце и њиховом збрињавању", пише у саопштењу.

Истиче се да је директор Центра за социјални рад у Алибунару, као одговорно лице Центра, дужан да предузме све активности на обезбеђивању законитости рада и поштовању стандарда стручног рада.

Такође, истиче се да је неопходно да се обезбеди предузимање правних мера и поступака из оквира садржаја јавних овлашћења органа старатељства с циљем реализације заштите деце, као и да се у даљем раду установе обезбеди доследна примена закона и прописа донетих на основу закона, превасходно у вези овлашћења која орган старатељства има када одлучује о заштити породице и њених чланова.

"Не смемо допустити да било чијом грешком деца испаштају. Уложићемо максималне напоре како бисмо овим малишанима обезбедили боље услове за живот", истакао је Ђорђевић.

Подсећа се да је Министарство, након емитовања прилога на Радио-телевизији Србије о малишанима из Новог Козјака, затражило од Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова да хитно достави информације о случају и наложило републичкој инспекцији социјалне заштите да изврши увид у рад Центра за социјални рад у Алибунару.

Према Закону о социјалној заштити и Закону о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине, центри за социјални рад на територији АП Војводине су у надлежности Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво