Заштитник грађана: Проверићемо активности свих институција у Алибунару

Заштитник грађана Зоран Пашалић каже да ће бити испитане активности свих надлежних институција у случају напуштене деце код Алибунара. Наводи да по важећем закону Центар за социјални рад нема проактивну улогу да изађе на терен и утврди ситуацију ако случај нико није пријавио.

Од среде, када је на РТС-у емитована прича о шесторо деце која живе потпуно сама у Новом Козјаку код Алибунара, јавило се много грађана, институција и фирми које желе да помогну.

Министарство за рад послало је републичку и покрајинску инспекцију на терен, а заштитник грађана покренуо је поступак контроле рада Центра за социјални рад Алибунар.

"Наши службеници који се баве проблематиком дечјих права радиће у Алибунару проверу активности, не само Центра за социјални рад већ и школе и здравствених установа, а видећемо и какво је њихово тренутно стање, како су деца смештена и у којим условима", истиче заштитник грађана Зоран Пашалић.

Каже да ће бити испитан и начин на који су деца одведена у Дечје село.

"Врло је значајно што нису раздвојена јер у таквим ситуацијама они не воле да се раздвајају и то може веома лоше утицати на њихово стање", наводи заштитник грађана.

Каже да се контрола рада институција обавља по процедури која подразумева да се утврди шта су институције законски биле у обавези да ураде и да ли су то спровеле на начин који је предвиђен законом и прописима.

"Суштина је у томе да ли су они учинили све што су могли и оно што их закон обавезује, као и правила службе", наглашава Пашалић.

Објашњава да је заштитник грађана у могућности да препоруком упозори да се сличне ствари више не догоде, а ако су направљене теже повреде закона и самог поступка, предузимају се мере према онима који су пропусте учинили, од дисциплинских до јавног захтева за разрешење онога ко је погрешио и ко је одговоран за такву ситуацију.

"Прве резултате очекујемо данас већ око четири сата", истиче заштитник грађана.

Изостанак проактивности

Зоран Пашалић каже да има притужби на рад центара за социјални рад, најчешће на њихово непоступање.

"Ми можемо увек да контролишемо да ли су центри поступали у складу са законом и прописима, али што се тиче њихових мишљења и налаза, то је област коју ми не можемо да контролишемо, али постоји министарство надлежно за ову област као виша инстанца која то ради", објашњава Пашалић.

Истиче да, према важећем закону, Центар за социјални рад нема проактивну улогу да изађе на терен и утврди ситуацију, ако случај нико није пријавио.

"Покрајински омбудсман и ја смо разговарали да заједно кренемо у акцију предлога за измену закона да бисмо проактивност ставили као законску обавезу", каже заштитник грађана Зоран Пашалић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво