Надлежни из Алибунара нуде смештај код хранитеља, деца не желе да се раздвајају

После приче РТС-а о шесторо незбринуте деце у Козјаку које је мајка оставила, док је отац у затвору, стиже помоћ. Реаговале су и надлежне службе. Обављен је инспекцијски надзор рада социјалне службе у Алибунару. Заштитник грађана покренуо је надзор Центра за социјални рад у Алибунару.

Деци из Козјака која живе без оца и мајке после приче РТС-а од раног јутра стиже помоћ добрих људи. Представници Покрајинских служби за социјалну политику разговарали су са децом, њиховом мајком и баком на који начин би најбоље могли да им помогну.

"Ово су само припремне радње како бисмо могли да на адекватан начин, у интересу деце, збринемо ову велику и храбру, али нажалост сиромашну породицу", каже Предраг Вулетић, покрајински секретар за социјалну политику.

Покрајински инспектори социјалне заштите обавили су инспекцијски надзор рада социјалне службе у Алибунару.

"Изостало је правовремено реаговање система, односно Центра за социјални рад и немамо континуирано праћење рада на заштити деце. Ми ћемо сад предузети хитне мере на збрињавању ове деце", наводи Маја Рељић Никић, шеф инспекције социјалне заштите у Покрајини.

О деци свакодневно брину комшије и њихова бака, али они не могу да им пруже велику помоћ.

"Ја сам им помагала пре шест месеци и ових последњих осам од кад им се мајка удала. Долазе код мене, храним их и дајем шта треба. Бринем колико могу и жао ми је што је дошло до овога, и што их је мајка оставила", каже Магдалена Паун, бака напуштене деце.

Деца не желе да се раздвајају 

Председник Општине Алибунар истиче да се они труде да помогну оваквим породицама и да су донедавно финансирали и породичног сарадника који је обилазио децу и помагао им.

"Заиста дајемо све од себе да би овакве ствари предупредили, али то је живот и дешавају се овакве ствари. Захваљујемо се свима на овако брзој реакцији и верујем да је све то искључиво у корист и добробит деце", наводи председник Општине Алибунар Душан Дакић. 

Покрајинске службе понудиле су деци смештај у хранитељским породицама или у Дечјем селу у Сремској Каменици, али она ту помоћ одбијају.

"Не желим да се раздвајамо и да моје сестре буду на једном месту, а ја на другом", каже 15-годишњи Стеван Паун.

Миле Јурковић, познатији као столар Миле, тврди да може да обезбеди нову кућу за ову децу.

"Разговарао сам са неким људима и можемо да им купимо нову кућу, то смо већ неколико пута успевали да урадимо. До сад није било проблема и успећемо сигурно, гледам вас у очи и кад кажем да је сигурно, онда је тако", каже Миле Јурковић.

Социјалне службе ће размотрити све могућности на који начин да реше овај проблем, јер деца не смеју више ниједан дан да остану сама и незбринута.

Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је надзор Центра за социјални рад Алибунар. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво