Седам година од смрти Миће Орловића

Мића Орловић, легендарни водитељ и новинар Телевизије Београд, преминуо јe на данашњи дан пре седам година.

Милоје Мића Орловић рођен је 28. маја 1934. године у Ваљеву. Осим у родном граду, одрастао је и у Приштини. Након завршене Ваљевске гимназије, уписао је Филолошки факултет у Београду, а током студија је радио као спортски новинар.

На Радио Београду се први пут огласио 1957. године као репортер са фудбалске утакмице ОФК Београд - Напредак Крушевац. Учествовао је у реализацији првог телевизијског приказа у оквиру размене новинара из Београда и Загреба.

Телевизија Београд је почела емитовање програма 23. августа 1958. године, када је емитован и први ТВ Дневник, чији је водитељ био Мића Орловић. О том искуству је једном приликом рекао: "Био сам клинац, али клинац са већ богатим радијским искуством, па нисам имао трему. Сам себи сам објаснио да је камера стаклени прозор кроз који ћу да гледам, тражећи погледом моје камермане. Био је то добар потез, јер сам се тако опустио и имао утисак да се заиста обраћам својим гледаоцима. Пренос је завршен без иједне грешке", рекао је Орловић.

Педесет година касније, Мића Орловић се вратио у студио и био водитељ Дневника емитованог 23. августа 2008. године и једнако добро обавио свој задатак.

У новинарској каријери снимио је више од 300 интервјуа, 200 ТВ репортажа, 80 радијских и 1.300 телевизијских емисија, а чак је и глумио у седамнаест филмова.

Прошле године, на дан оснивања Телевизије Београд, 23. августа, испред зграде РТС-а у Таковској откривен је споменик Мићи Орловићу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво