Светски дан борбе против рака – сваке године умре скоро 10 милиона људи

Четврти фебруар је Светски дан борбе против рака којим треба да се подигне свест о тој опакој болести и значају превенције, ране дијагнозе и лечења.

Рак убије више људи од ХИВ-а/сиде, маларије и туберкулозе заједно, а стручњаци истичу да више од трећине случајева може да буде спречено, а трећина излечена раним откривањем и третирањем.

– Рак је један од главних узрока смрти у свету, а више од 9,6 милиона људи сваке године умре.

– Сиромашне и средњеразвијене земље бележе више од 70 одсто смртних случајева од рака.

– Пет највећих ризика за добијање рака, висок индекс телесне масе, мали унос воћа и поврћа, мањак физичке активности, пушење и конзумирање алкохола, одговорно је за више од трећине смртних исхода.

Дуван је највећи фактор ризика за добијање рака и одговоран је за 22 одсто случајева обољевања.

– Инфекције које узрокују рак, попут хепатитиса и хуманог папилома вируса, одговорне су за 25 одсто случајева обољевања у сиромашним и средњеразвијеним земљама.

У Србији годишње од рака умре око 20.000 људи. Србија је европска земља са средњим ризиком обољевања од рака, али са високим ризиком умирања. Највише обољевамо од рака плућа, дојке и дебелог црева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво