Кућне помоћнице, дадиље, шетачи паса – како до пензије

Рад у сивој зони за многе у области туризма, угоститељства, грађевинарства али и кућних послова ускоро би могао да постане прошлост, ако се радници у тим делатностима изменама Закона о радном ангажовању на сезонским пословима и званично сврстају у сезонске раднике. Како се такав пројекат показао у пољопривреди и колико је реално очекивати да се пријаве људи који раде кућне послове?

Орачи, копачи, берачи и други пољопривредни радници од прошле године и законом су препознати као сезонски. Тај потез дао је и прве резултате – 358 одсто мање радника затечено је да ради на црно него у 2018. години.  

Министар пољопивреде Бранислав Недимовић каже да је скоро 30.000 људи ушло у легалне токове а било је нула или неколико стотина, што је напредак.

"Имате сигурност за те раднике, јер имају пензијско осигурање, имају здравствено у случају повреде на раду, послодавци су сигурнији јер не морају сваког тренутка да мисле шта ће да се деси ако није заокружен тај правни оквир", рекао је Недимовић.

Исти сценарио заштите могле би да добију и кућне помоћнице, дадиље, шетачи паса, сакупљачи отпада, али и грађевински радници и хаус мајстори. Да ће се њиховим доприносима бавити фирме, у Грађевинској комори Србије не сумњају, али у погледу физичких лица нису баш оптимистични.

Горан Родић из Грађевинске комора Србије каже да ће ретко који српски менталитет то да уради.

"Грађанин, физичко лице тешко да ће моћи да им он лично плаћа доприносе мада за сваки посао па чак и у кући морају да се пријаве радови, да буду негде регистровани али то ретко ко ради", рекао је Родић.

Угледање на модел из пољопривреде

Како ће их држава мотивисати да са пријавама радника почну и како би то могло да изгледа, у Министарству рада немају одговор.

У НАЛЕД-у објашњавају да би систем евиденције кућне помоћнице на пример, био сличан моделу пријаве радника у пољопривреди.

"Ако она данас дође ви преко мобилне апликације пријавите. Броји се број дана током месеца колико сте је ангажовали. Вама на крају месеца од Пореске управе на мејл стиже решење колико сте је ангажовали. Ако је то пет дана пута 300 динара, то је 1.500 динара које треба на крају месеца да уплатите за њене доприносе", објашњава Ирена Ђорђевић из НАЛЕД-а.

Тиме она добија могућност да оде код лекара и заради пензију. Али и сви сезонски радници чије радно време не сме бити дуже од 12 сати и који код једног послодавца у току године могу остати највише 120 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво