Правилник о контроли интернета ступио на снагу

Нови измењени правилник о контроли интернета ступио на снагу. Јавност оштро критиковала прва верзију тог документа коју је предложио Рател.

У 2009. години поново је ступио на снагу Правилник о техничким условима за надзор интернет комуникације. Прва верзија тог документа је промењена и из њега су избачене поједине одредбе које су изазвале негодовање јавности.

Нова верзија Техничких услова, који су ступили на снагу 8. јануара, прописује да хардвер и софтвер за електронски надзор морају да омогуће стварање неизбрисиве базе података о прислушкивању и надгледању интернет комуникације и интернет активности.

Та база, како се наводи у документу Техничких услова, мора да садржи податак о томе ко је обавио надзор, о правном основу за надзор интернет активности, као и податке о томе које активности су надзиране и датум и време надзора.

Из новог правилника избачена је одредба да интернет оператер мора да именује особу за комуникацију са "надлежним државним органима" уз сагласност државних органа, што је једна од одредби које су изазвале оштре реакције јавности.

Тај подзаконски документ прописује да интернет оператери морају о свом трошку да омогуће државним органима да надзиру интернет активности корисника, као и да им доставе податке о корисницима и сервисима.

У саопштењу које је поводом поновног ступања на снагу Техничких услова издао Рател, наводи се да је то подзаконски документ и да се спроводи у складу са Законом о телекомуникацијама, Уставом, као и са Законом о заштити података о личности који је недавно усвојен.

Због могуће злоупотребе одбачена прва верзија правилника

Прва верзија правилника ступила је на снагу у јулу 2008. године, а против тог правилника су се изјаснили повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, заштитник грађана Саша Јанковић, невладине организације и стручњаци, а интернет провајдери су указали да би им примена техничког упутства наметнула велике трошкове.

Шабић је указао да би примена тог правилника могла да доведе до злоупотреба јер Србија још нема закон о заштити података о личности ни функционалне механизме заштите права на тајност података.

Рател је Техничке услове ставио ван снаге крајем августа, после консултација са Заштитником грађана, а 22. децембра донет је нови текст, у који су унете измене и на који је "зелено светло" дало и Министарство за телекомуникације, па је он ступио на снагу 8. јануара.

У међувремену је усвојен и Закон о заштити података о личности, који се примењује од 1. јануара 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво