Како амбасадори Израела и Немачке говоре о Холокаусту

Постоји много порука и лекција које се могу извући из скупова поводом сећања на Холокауст али је најважније да то никада више не сме да се понови, рекла је за РТС амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам. Сећање се не сме прекинути и важно је појачати борбу против антисемитизма и говора мржње, поручио је немачки амбасадор Томас Шиб.

Данас се обележава 75. година од када је Црвена армија ослободила логор Аушвиц са 7.500 затвореника у Другом светском рату и овај датум је узет као Међународни дан сећања на Холокауст, геноцид над Јеврејима у Другом светском рату.

У Израелу је, тим поводом протекле недеље одржан Светски форум о Холокаусту који је окупио више од 40 светских лидера.

Амбасадорка Израела у Србији је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да постоји много порука и лекција али да је најважнија – "никад више!".

Додаје да то можда звучи банално и очигледно јер се стално понавља али је указала да постоји пораст антисемитизма, као и порицање Холокауста уз покушаје ревизије историје.

Због тога, истиче, мора се учинити још више.

Рекла је да су се прошле недеље у Израелу, лидери из целог света, који се обично не слажу у свему, окупили да би послали јасну поруку да се Холокауст не сме поновити. Истиче да је то снажна морална и политичка обавеза и да јој је драго што је међу тим лидерима био и председник Србије.

Похвалила је и истицање жуте заставе на згради Председништва што је било дирљиво за Израелце.

Сећању не сме бити краја

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб је указао да је председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер први пут говорио у Јад Вешему. Указао је да је говорио о помирењу и да је рекао да сећању не сме бити краја због свега што се дешава.

"Због тога је важно појачати борбу против антисемитизма, говора мржње и порицања Холокауста", навео је Шиб.

Рекао је да ће од 1. марта Немачка преузети председавање Међународној алијанси за сећање на Холокауст и да ће се концентрисати на мере против порицања Холокауста и ревизије историје.

Такође, Немачка ће од 1. јула преузети председавање ЕУ, а председаваће и Саветом Европе и, поручио је Шиб, сва три председвања ће искористити да појача напоре и покуша да побољша сарадњу на европском нивоу у борби против порицања Холокауста.

Филмови у знак сећања 

У циљу заједничког сећања, амбасада Израела и Радио-телевизија Србије већ четири године сарађују тако што се на програму РТС-а емитују филмови са тематиком Холокауста.

Ове године сарадњи се придружује и Амбасада Немачке. У питању је филм "Шалом, Италија" о преживелима који се враћају у Италију.

Амбасадорка Израела је навела да ширење поруке о Холокаусту није само израелска брига већ да је то нешто глобалније.

Рекла је да сви филмови који су приказани у последње четири године причају животне приче људи који су преживели Холокауст.

Додаје да је таквих људи све мање и да је важно да се они чују као директни сведоци.

Алона Фишер Кам је говорила и о породицама које су скривале Јевреје, указујући да су оне имале избор и да су могле да донесу другачију одлуку али су они ипак ризиковали живот.

Немачки ђаци уче о Холокаусту 

Амбасадор Шиб је рекао је у немачким школама обавезно учење о Холокаусту, али да упркос томе постоје догађаји где се испољава говор мржње.

"Морамо више да се потрудимо и мислим да сваки ученик у Немачкој, кад изађе из школе, има знање о Холокаусту, али морамо појачати своје напоре", поручио је Шиб.

Навео је и да је немачко министарство спољних послова имплементирало програм омладинског сећања чији је циљ да немачки ученици добију прилику да посете места на којима се обележава сећање и која су у прошлости ређе посећивана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво