Кокама треба приватност да на миру снесу јаје

Српски живинари коке носиље држе у кавезима који су далеко од европских стандарда и још даље од добробити животиња. Велики произвођачи некако ће и заменити кавезе у складу са прописима Европске уније, али огроман број малих произвођача неће бити финансијски у стању да то уради. На пример да коки обезбеде завесу у кавезу и приватност да на миру снесе јаје.

На економији средње пољопривредно ветеринарске школе у Свилајницу коке носиље делују живахно и задовољно. Добиле су храну, чисто им је и топло, али места у кавезима немају баш пуно. На непун квадрат налази се шест или седам кока носиља што није у складу са новим европским правилима.

Школа зато размишља о изградњи новог објекта и набавци пространијих кавеза. Прижељкује и неку донацију јер пара тренутно за то нема. У истој ситуацији је и стотине мањих или средњих произвођача јаја у Србији. Трошак по једној носиљи за нове кавезе је од 10 до 20 евра, па многи размишљају и о затварању фарми.

 "Закони Европске уније се поприлично разликују од наших старих закона. Значи свака кока носиља захтева 0,85 метара квадратних простора, 0,6 корисног простора где постоји гнездо за заштитном завесом где оне могу слободно да носе јаја, постеље треба да буду од вештачке траве заједно са песком где оне могу да кљуцају, да тупе кљунове, шире крила, да им се имитирају најприроднији услови због добробити самих животиња", објашњава Милош Ђурђевић, професор ветеринарске групе предмета.

Србија је 2010. године, када је донела Правилник, оставила произвођачима простор од годину и по, да се прилагоде новим прописима. Пошто нико није био спреман, све је одложено до децембра 2020. године. Десиће се да произвођачи ни за тај рок нису спремни.

"Колико сам ја истраживао, за задовољавање тих нових правила ЕУ по једној коки носиљи потребно је одприлике  отприлике од 10 до 25 евра. Мислим да ће велиики проценат ситних произвођача имати проблема да испуни те стандарде", објашњава Ђурђевић.

У Србији има око 900 фарми за производњу јаја и четири милиона кока носиља. Са новим стандардима биће и 36 одсто мање кокошака на истом простору, дакле и мање јаја, па произвођачима једино преостаје да подижу нове објекте. А најновији тренд у живинарству је да коке уопште не буду затворене и да слободно шетају. Све зарад добробити кока носиља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво