Неће Грза у цев, поништена дозвола за мини-хидроелектрану

Општина Параћин поништила је грађевинску дозволу за изградњу мини-хидроелектране на реци Грзи. То је резултат огромног притиска јавности и више од шест хиљада потписа које су прикупили активисти групе "Одбранимо Грзу", који не желе да више од два километра тока речице инвеститор уведе у цеви.

Одељење за урбанизам општине Параћин поништило је претходно издату грађевинску дозволу јер је установљено да такозвано доње језеро на Грзи, одакле би према плану требало да се постављају цеви за мини-хидроелектрану, заправо нелегалан објекат, без употребне дозволе.

Општина је формирала и анкетну радну групу која ће испитати како је инвеститор раније уопште и добио грађевинску дозволу и да ли је било кршења закона приликом издавања. 

"Што се тиче општине Параћин, нама та мини-хидроелектрана није потребна и заиста ништа не значи за привреду Параћина. Напротив, у најмању руку нарушава изглед нашег излетишта", каже Саша Пауновић, председник Општине Параћин.

У групи грађана "Одбранимо Грзу" задовољни су одлуком Општине јер су уважени њихови аргументи.

"Параћин има прву оборену грађевинску дозволу важећу на територији Републике Србије. То није било до сада. Нисмо ишли да правимо нереде, да правимо штету људима, нисмо позивали на револт и на протесте, и на као што неки имају навику, на неку буну, нема потребе, ако нешто није исправно не може да буде урађено, кроз папире се то лепо види", каже Зоран Којадиновић, председник групе "Одбранимо Грзу".

Осим поништења грађевинске дозволе за Грзу, Општина је изменом планских аката практично стопирала изградњу још три мини-електране на Црници и Грзи.

"Такође у поступку је наш захтев да се из Просторног плана општине Параћин и из два урбанистичка плана који се односе на остатак туристичког насеља Грза такође избаци могућност изградње малих хидроелектрана", каже Владан Вугделија, активиста групе "Одбранимо Грзу" .

Инвеститор је, како РТС незванично сазнаје, већ уложио жалбу на одлуку Општине и поступак ће се даље водити у другостепеном органу - Одељењу министарства грађевине у Крагујевцу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво