Борба против насиља над женама мора да се настави

У извештају о примени Истанбулске конвенције у Србији похваљују се напори владе на сузбијању насиља над женама, али и указује да је потребно обезбедити више средства у државном буџету за борбу против насиља над женама и омогућити бесплатну правну помоћ за жртве свих облика насиља.

У првом извештају Експертске групе Савета Европе за борбу против насиља над женама и насиља у породици (ГРЕВИО) у коме се оцењују мере које је Србија предузела ради примене Истанбулске конвенције, поздравља се политичка посвећеност српских власти у искорењивању родно заснованог насиља и напредак остварен у законодавству и пракси.

Извештај су новинарима представили известилац за Србију Симона Ланзони и шеф мисије Савета Европе у Београду Тобијас Флесенкемпер.

Указано је да су потребни додатни напори за сузбијање свих врста насиља над женама које су обухваћене Истанбулском конвенцијом, а не само на насиље у породици.

У Србији, како се наводи, нема довољно специјализованих служби за подршку жртвама насиља и претежно их воде невладине организације са ограниченим буџетима.

Наводи се да ниједан од недавно усвојених законских прописа не предвиђа сарадњу државних институција и тих организација због чега ГРЕВИО позива српске власти да успоставе дијалог са женским организацијама и осигурају одговарајуће финансирање стручних служби које дају подршку жртвама насиља, укључујући дугорочне грантове.

Такође, позивају власти у нашој земљи да смање зависност од међународних донатора и обезбеде више средства у државном буџету за борбу против насиља над женама.

У извештају се указује и да деци која су сведочи породичног насиља мора бити обезбеђено терапеутско саветовање и подршка, да треба прекинути праксу одвајања деце од ненасилних родитеља и њиховог смештања у хранитељске домове и, уколико је могуће, омогућити им да остану уз таквог родитеља у њиховом дому.

Судови би, како се додаје, требало да ограниче права на старатељство и посету насилном родитељу када је то оправдано како би се загарантовала безбедност и најбољи интерес детета.

Увођење хитних судских забрана значајно је побољшало изгледе да жене избегну насиље и добију непосредну заштиту, оцењује се и додаје да је од 2012. године број особа оптужених за насиље над женама у порасту, али да је број осуђених за већину врста насиља над женама и даље екстремно низак.

Док жртве породичног насиља имају приступ бесплатној правној помоћи, жртве других облика насиља морају да, како се наводи, у дуготрајном процесу доказују своју подобност због чега ГРЕВИО позива власти да спроведу одредбу која предвиђа бесплатну правну помоћ за све.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво