Колико кошта прикључење на даљински систем грејања

Подаци Удружења топлана показују да се четвртина српских домаћинстава греје из топлана, а на угаљ и дрва 45 одсто. Једно од бржих решења за смањење загађења је и прикључење индивидуалних домаћинстава на даљинске системе грејања. Има ли могућности за то, бар у најзагађенијим градовима и колико то кошта?

Грејање из топлана, иако некима скупо, важи за најкомфорније, а и еколошки је прихватљиво. Ове деценије даљински системи су обнављани, па од 59 топлана већина користи гас.

"Учешће природног гаса у производњи топлотне енергије је 77 процента, мазута 13 одсто, а угља 10 одсто. Што се тиче гаса све загађујуће честице су на доњим ганицама, а што се тиче оних које користе мазут и угаљ њих инспекције перманентно контролишу, тако да је то све у дозвољеним границама", каже Дејан Стојановић, директор Удружења топлана Србије.

У Ваљеву које се бори са загађењем, коначно, од ове грејне сезоне, бар градска топлана греје на гас. Иако су и индивидуалним домаћинствима прикључење на даљински систем омогућили још пре три године, нису задовољни одзивом. Сада им нуде и јефтинији прикључак.

"Објекат који се прикључује од 100 квадратних метара површине, има сада обавезу да плати 40.000 динара трошкове прикључка уместо ранијих 80.000 динара. При чему сви остали трошкови везани за изградњу вреловода до објекта и топлотне постанице падају на трошак топлане", каже Зоран Степановић, директор Топлане у Ваљеву.

У оквиру мера за чистији ваздух, у Ужицу рачунају да ће и последње постројење градске топлане на мазут идуће године пребацити на еколошки енергент. Истичу да даљински систем може да греје и део индивидуалних домаћинства.

"Сама топлана има резерве у капацитету, топловодна мрежа је разграната, значи имамо могућности. Топлана је још 2018. смањила прикључну таксу за 50 посто, остало је да се нађу средства преко Града и Републике и да се дају постицаји људима да се прикључују на топлану", каже Бранко Филиповић, заменик директора ЈКП "Градска топлана" Ужице.

Поред 20.000 индивидулних ложишта на угаљ и мазут у Смедереву и додатна мука - морају кренути од градске Топлане јер још греје на мазут. Имају 12 котларница и обећавају да ће их у наредних неколико година пребацити на гас или биомасу. Прва за модернизацију су грејна постројења у вртићима, школама и здравственим установама.

"Не може да се пређе сада и одједном. Једна котларница да би прешла са једне врсте горива на другу треба од 30 до 50 милиона динара у зависности од величине", каже Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева.

У Удружењу топлана кажу да свака локална самоуправа има свој ценовник за прикључење који зависи од удаљености корисника, а у њега улазе трошкови пројектне документације, опрема за грејање и извођење радова.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво