Документарни филм РТС-а о последњем конгресу СКЈ

Поводом тридесет година од одржавања Четрнаестог конгреса Савеза комуниста Југославије, који се оцењује и као почетак распада СФРЈ, новинарка РТС-а Светлана Јанићијевић припремила је документарни филм "Како је пропао СКЈ" који ће се у четвртак емитовати на РТС-у.

Ауторка емисије Светлана Јанићијевић рекла је да су ставови о томе ко је одговоран за ствари које су се догодиле на Четрнаестом ванредном конгресу Савеза комуниста Југославије и даље непромењени и да је тридесет година мало времена за то.

"Реч је о том Четрнаестом ванредном конгресу Савеза комуниста Југославије који је био уједно и последњи. Мада се нису сви томе надали. Неки су желели да учврсте јединство Савеза комуниста Југославије, неки су дошли да би то био последњи скуп југословенске комунистичке организације", навела је Светлана Јанићијевић.

Додала је да је направљена прича о томе како је до свега тога дошло и да је разговарала са свим живим учесницима од Словеније до Македоније.

"Мислим да имамо комплетну причу и подсећање свих актера који су у томе учествовали и заиста су ту ставови прилично непромењени. Посебно они који су у том тренутку били ултимативни и на два пола, то су у то време словеначки и српски делегати. Мало се колебају они који су били посматрачи", казала је Светлана Јанићијевић.

Додаје да је конгрес био драматичан, како за оне који су били присутни, тако и за оне који су пратили конгрес путем телевизијског преноса.

"Било је драматично мени која сам била студент, па то гледала. Било је драматично, не зато што сам ја навијала за комунистичку партију, није ме занимала уопште, али то се поистовећивало са државом, зато што су они водили целу државу. Некако сам уживо у преносу гледала како се распада та држава, то је почетак тог распада", рекла је новинарка РТС-а.

Наводи да је посебно било драматично за оне који су се залагали за то да се сачува Југославија и Савез комуниста Југославије.

Генеза сукоба

Осим догађаја на конгресу, у емисији ће бити речи и о ономе шта је довело до размимоилажења ставова на Четрнаестом конгресу.

"Ти сукоби су кренули много раније. Што каже један од мојих саговорника, нема ту невиних међу њима, вероватно и на себе ту мисли. Бавимо се генезом тог сукоба, који почиње већ негде седамдесетих, када мислимо да је Југославија била на врхунцу братства и јединства", навела је Светлана Јанићијевић.

Додаје да је направљен велики посао током претраге архиве и да је предност РТС-а што има богат програмски архив, као и да ће ово бити јасна прича и за сладокусце и за оне који нису упућени у догађаје са Четрнаестог конгреса СКЈ.

Емисија "Како је пропао СКЈ" биће приказана у четвртак у 21.00 на Првом програму РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво