Пеђа и Лазар ређају само петице, а кров над главом само што се не обруши

Браћа Пеђа и Лазар из Равног Дела, иако живе у кући склоној паду без основних услова за пристојан живот, по знању и успеху су пример вршњацима у Основној школи у Крушевици. Зато је колектив школе покренуо акцију како би браћи Стојановић, уз сигуран кров над главом, обезбедио несметано школовање.

Терет година, камена и блата још успевају да задрже багремове гране. У кући која броји други век постојања стасава четврта генерација Стојановића. Над главом плафон само што се није обрушио, под ногама бетон. Ту живе два одликаша.

"Није много тешко учити, тешко је наћи где ћу да учим пошто од прозора дува и промаја често кад су хладни дани", каже Пеђа Стојановић, ученик седмог разреда.

Његов две године млађи брат Лазар Стојановић плаши се да кров не падне јер је кров на кући иструлио.

Без радног стола, компјутера, мобилних телефона. Скромно покућство давно дотрајало, купатило неупотребљиво. Од наднице коју отац зарађује од Власотинца до Београда, за храну, одећу и обућу има. За нови кров над главом ни помисли.

"За школу најосновније има, али нема крова над главом јер ја и супруг не може да постигнемо", жали се њихова мајка Наталија.

Пеђа жели да буде пилот, а Лазар професор 

За четворку браћа не знају. Паметни, вредни, културни, са јасним циљем - Пеђа да постане пилот, Лазар професор. Другари и наставници за њих имају само речи хвале.

"Одличан друг, зна да помогне, хоће да нам објасни, одлично зна математику", каже Пеђин друг Марко Динчић.

Професорка француског језика Јелена Миљковић каже да су Пеђа и Лазар деца за сваку похвалу и, како додаје, милина је радити са њима.

Зато школа чини све што може да им помогне.

"Ученике храни бесплатно у кухињи, даје бесплатне уџбенике, превози ученике од куће до школе", додаје Драгослав Светозаревић, директор ОШ  "Карађорђе Петровић".

Некад их вози и наставник 

Када возач не може, пут дуг десетак километара од школе у Крушевици до планинског Равног Дела радо им олакшава наставник Никола. Дивећи се њиховој снази, заједно са својим колегама покренуо је акцију помоћи овој породици.

"Сви се трудимо да прикупимо нека средства која би им омогућила бољу кућу, боље услове за учење, да би могли да заврше средње школе, а касније надамо се упишу и одговарајуће факултете", указује наставник математике Никола Станковић.

Решење би могла да буде нека давно затворена кућа ближе главном путу и Власотинцу. Тако Пеђа и Лазар више не би бринули ни за старију сестру Ивану, која би уз помоћ личног пратиоца могла да настави школовање.

Жиро рачун за помоћ Стојановићима

ОТП БАНКА

Штедња за Пеђу Стојановића

275-0021174491266-25

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво