Петронијевић: Безобзирно извештавање у медијима траје већ 15 година

Највећи скок безобзирног начина извештавања у медијима догодио се када је клевета укинута као кривично дело, оцењује адвокат Горан Петронијевић. Сматра да није добро што се судске пресуде против медија своде на накнаду штете и објаву демантија.

Горан Петронијевић је навео да информације о истрази у јавност може да изнесе велики број лица, пошто су у фази преткривичног поступка укључени и тужилаштво и полиција, као и други органи који су везани за рад полиције.

"То је кажњиво, поготово у оним ситуацијама када се може довести у питање сама истрага за озбиљно кривично дело за које се неко терети и које може нанети велику штету држави, привреди, народу и појединцима. Ако се објављивањем или давањем у јавност неопрезне информације или свесним давањем информације која би упозорила некога да се води истрага, то може да буде јако штетно", рекао је Петронијевић.

Додаје да подједнако штетно може да буде и ако се таквом информацијом повреде нечија права, а то су најчешће они који су оштећени. Често се крше и права оних који су осумњичени.

"Неопрезним изјавама у медијима или интерпретацијом таквих изјава где се директно нарушава презумпција невиности – то је по Закону о информисању забрањено. Забрањено је да о некоме говорите да је злочинац, ако постоји основана или обична сумња да је неко извршио кривично дело. Он може бити само осумњичени и може се само на тај начин ословљавати", објаснио је Петронијевић.

Нагласио је да је такав начин извештавања медија почео пре око 15 година и да је од тада све горе.

Укидање кривичног дела клевете кључни догађај 

"Најдрастичнији скок једног бестијалног и безобзирног начина извештавања о било чему што се догодило, јурећи за бомбастичним насловима и за вестима које ће учинити гледаност једним медијима већом, могло се видети када је укинуто кривично дело клевете", рекао је Петронијевић и додао да је то кривично дела укинуто пре више од седам година.

Кривично дело клевете је, додаје Петронијевић, значило да се у јавност не може износити ништа што је непроверено или нетачно и, према његовој оцени, давало је широк спектар могућности за сузбијање такве врсте малверзација и сузбијање неистина.

Када је у питању кажњавање за изношење неистинитих информација, Петронијевић је навео да се све своди на накнаду штете и да медији који су објавили такву информацију морају на исти начин да објаве и деманти и судску пресуду што, према његовој оцени, није добро.

Додаје да се јавност предметом који је дошао у суд може бавити само до оне мере до које може да прати судски поступак.

Медији имају обавезу да објективно, правовремено и истинито извештавају о том судском поступку, а не да измишљају чињенице, проналазе сведоке и праве различите анализе.

"То је једна врста одузимања ингеренција државе. Судски поступак, судовање и изрицање судске пресуде је искључиво у надлежности државе, односно судске власти", истакао је Петронијевић и додао да то иде у корист онима који заговарају тезу одумирања државе и слабљења њене функције.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво