Прве бебе у новој години

У првим минутима после поноћи, у Београду су рођене три бебе – девојчица и два дечака. Градоначелник Београда традиционално је обишао прворођене бебе у новој години. Прва беба рођена 2020. у новосадском породилишту "Бетанија" је девојчица.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић јутрос је обишао прворођене бебе у 2020. години у КБЦ "Звездара", ГАК "Вишеградска" и КБЦ "Драгиша Мишовић" и њиховим мајкама уручио новчане ваучере. 

Радојичић је истакао да је једна од најлепших дужности градоначелника управо обилазак прворођене бебе, првог дана нове године и уручивање донације од 300.000 динара. 

Ноћас у 00.01 рођене су три бебе, девојчица у "Звездари", и дечаци у ГАК "Вишеградска" и КБЦ "Драгиша Мишовић".

"Нама је важно да као и претходних година имамо што је могуће више беба у овој години. У 2018. години рођено је више од 19.600 беба, а када је у 2019. години прављен пресек, тај број је био нешто већи него тада, што значи да популациона политика Владе Србије даје резултате", рекао је Радојичић.

Подсетио је да је Град Београд у претходној години осим финансијске помоћи за близначку трудноћу и четврти покушај вантеласне оплодње, у 2020. години увео новину да са по 10.000 динара помогне породицама за другорођено дете.

"Град Београд ће и даље водити рачуна о деци, а моја визија Београда јесте да се развија у правцу здравијег града и прилагођенијег развоју и образовању деце. Надам се да ћемо у наредном периоду имати још боље резултате, с обзиром на то да ако желимо светлију будућност неопходно је да имамо више беба, али и да млади људи желе да остану у Србији", закључио је Радојичић.

У породилишту на Звездари мајка Слађана Лазаревић родила је треће дете, девојчицу за коју још није одређено име, у ГАК "Вишеградска" Марина Марковић такође је родила треће дете, дечака за којег ће име изабрати старији брат, а Ирени Милосављевић је дечак Матеја прво дете.

Министар здравља Златибор Лончар обишао је у првим тренуцима Нове године запослене и породиље у Гинеколошко-акушерској клиници Клиничког центра Србије, где је посетио прворођене бебе. 

Прва беба рођена у 2020. у новосадском породилишту "Бетанија" је девојчица Ленка, а њу је посетио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. 

У том породилишту у првим сатима Нове године рођено је шест беба, а Град је за прворођену  бебу обезбедио 200.000 динара, а за сву децу са територије Новог Сада, која се роде 1. јануара, по 50.000 динара.

Дечак и девојчица су прве бебе рођене у Новој години у Земунском породилишту, а председник општине Земун Дејан Матић уручио је јутрос њиховим мамама, Драгани Милић и Даници Тасен, новчану честитку у вредности од по 100.000 динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво