Деца желе примере добре праксе, а не насиље

Србија је међу 12 земаља које су напредовале у сузбијању најгорих облика дечјег рада, оцена је америчког Министарства за рад на основу истраживања у сто тридесет једној држави. Много тога још мора да се поправи, а ускоро би требало да добијемо и Националну стратегију за превенцију и заштиту деце од насиља.

О деци се не може одлучивати без њих самих, схватили су и представници наших власти. А деца кажу да им је доста прича о насиљу и људима који не завређују пажњу.

"Деца хоће у нашој земљи примере добре праксе, да то виде на телевизији, како друг другу помаже, солидарност, а не да гледају насиље. Хоће добре примере, примере добре праксе, љубав, алтруизам све што искључује насиље, и то је буквално молба деце", истиче Стана Божовић из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Влада Србије поставила је циљ да до 2030. сваком детету обезбеди живот без сиромаштва и глади, квалитетан развој у раном детињству, бесплатно школовање и заштиту од тешког рада, иза чега често стоји културолошки проблем.

"У неким селима одлични ђаци добијају велике аплаузе од породица зато што не иду у школу кад треба у кући да се ради некада и физички тешко. Суштина је да и културолошки приступ овом проблему, али и уличне ситуације везане за децу, јесу и даље проблем у великим градовима" каже министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић,

То је и део препорука Комитета УН за права детета.

"Оно на шта се увек указује, јесте проблем деце која долазе из ромске заједнице, њихово укључивање у образовни систем, пре свега у предшколско образовање, мислим да смо на свим тим препорукама почели интензивно да радимо, неке од препорука су већ реализоване", објашњава директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Поред Стратегија за спречавање насиља над децом, чека нас и усвајање Закона о дечјим правима и успостављање институције заштитника дечјих права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво