Како да млади препознају корупцију, антикорупцијски час за матуранте

Припадници МУП-а с другим надлежним институцијама одржали су 4. антикорупцијски час ученицима завршних разреда пет школа у Пољопривредно-хемијској школи у Обреновцу. Циљ кампање је да се младима приближи проблем корупције и појасне механизами за борбу против ње.

Шта је корупција, ко се и како бори против ове друштвене пошасти - о томе је више од 200 матураната први пут разговарало са онима који се свакодневно сусрећу с њом - тужиоцима, инспекторима, судијама и невладиним организацијама.

"Први штанд је тужилаштво где нам је говорила како се открива корупција и да то уопште није лако", каже матурант.

"Не бих знала коме да пријавим да неко прима мито, јер нико нас томе није учио", истиче матуранткиња.

Кажу да су данас научили коме треба да пријаве, коме да се обрате и шта даље да раде.

Од почетка године антикорупцијски час одржан је у још три града - Краљеву, Новом Саду и Нишу. Часови су показали да ученици претежно препознају корупцију и да добро знају да је дефинишу.

"Оно што је мој утисак је да можда у суштини не познају систем који функционише у области борбе против корупције. Углавном се питања односе на случајеве који они виде кроз медије, на неке афере, узбичњиваче", сматра Миша Бојовић из "Транспарентност Србија".

"Ја могу да кажем да су та деца изузетно позитивно прихватила проблематику корупције, да су свесни да је то рак рана друштва и да су свесни да и сами треба нешто да одраде да би се то смањило", каже вођа пројекта Превенција и борба против корупције Роман Прах.

Да би се корупција смањила једна од кључних ствари је превенција. Због тога, истичу стручњаци, треба радити на осмишљавању ефикасних механизама који би могли да предупреде проблем који тишти не само Србију, већ и две трећине земаља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво