РТС са пацијентима који живе нове животе

У години на измаку, сагласност за трансплантацију у најтежем тренутку дало је 15 породица. Захваљујући њиховом "да" спасено је 37 живота. Екипа РТС-а обишла је пацијенте који однедавно живе нове животе.

Опоравља се на Клиници за кардиохирургију Клиничког центра Србије. У његовим грудима већ неколико дана куца ново срце. Каже да ће убудуће дан када је отпочео нови живот – 9. децембар и Светог Алимпија славити као нови рођендан.

"Богу хвала, све је добро прошло, урађено је како треба, опоравак тече добро, трајало је мало дуже, ишчекивање је најгоре, али све је прошло добро. Данас ћу почети да ходам, устајем, све иде како треба", испричао је Горан Мијић, који има 32 године.

Урађене су и три трансплантације бубрега, а двоје пацијената добило је нову јетру. Опорављају се у Ургентном центру Клиничког центра Србије.

Здравко Буловић који има 47 година каже да је 22 године чекао на јетру.

"Хоћу да се захвалим породици донорима, речима не може да се искаже колико и волела бих када би људи били отворенијег ума да се то побољша", рекла је тридесетдеветогодишња Ирена Тошев.

У овој години сагласност за трансплантацију дало је 15 породица. У најтежим тренуцима, када су се животи њихових најмилијих гасили, смогли су снаге и мислили на друге болесне људе. Ипак, у Србији је и даље недовољно трансплантација.

Додатни напори струке и грађанства 

"Апелујем да сви уложимо додатне напоре и струка и грађанство, да ипак постанемо једно боље и срећније друштво. Сваке године са листе прецртамо по неколико имена, то су пацијенти који нису дочекали трансплантацију, које ми знамо који за нас нису број", рекла је Наташа Петровић, анестезиолог из Тима за трансплантацију Ургентног центра. 

"Управо и оваквим кампањама и оним што се ради на едукацији становништва, трибинама, чињеницом да се о томе прича, сигурно ће бити боље у будућности, да поправимо нашу организацију, да се трудимо више – да као здравствени професионалци будемо из дана у дан бољи, да улажемо у младе људе", каже проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију КЦС.

Зато што у сваком тренутку у нашој земљи на трансплантацију чека око две хиљаде грађана, РТС извештава о овој теми од децембра 2008. Те године сагласност је дало осам породица, а сваке наредне било је више породица које су утицале да се продужи много живота.

РТС ће наставити да извештава о овој теми, ушли смо у дванаесту годину кампање "Продужи живот", између осталог и због тога што су много веће шансе да нам током живота затреба орган, него да будемо давалац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво