Јубилеј ЕТФ-а, највећи изазов задржати дипломце у земљи

Дан Електротехничког факултета ове године протиче у обележавању 125. годишњице наставе електротехнике на Универзитету у Београду.

Тренутно на ЕТФ-у студира више од четири хиљаде студената. Да је могућ висок просек и рад уз студије, сведоче најбољи дипломци.

"Тренутно студирам мастер и радим у 'Мајкрософт' развојном центру тако да ми је план да у наредних пар година останем у Србији, да радим и студирам", каже Јанко Шуштешић који има просек 10.

"За мене значи јер сам увек при врху неких спискова само због просека и због тога сам радила више пракси", рекла је Марија Костић са просеком 9,96.

Упркос просторним и материјалним проблемима, недовољном броју професора и асистената, верују да ће остати на врху нашег образовног система. Најважније питање је како дипломце задржати у земљи.

"Наши студенти, захваљујући високом квалитету свог образовања, лако налазе пут и до компанија у инсостранству и до врхунских факултета и мислим да је то највећа штета за ово друштво", сматра декан ЕТФ-а Мило Томашевић.

"То су врсни кадрови који ће заиста помоћи да Србија у том смислу напредује. То су онда могућности и за стварање сопственог бизниса а не само укључивање у веће системе. Сада је наш задатак да обезбедимо услове да највећи део тих људи остане у Србији", наглашава ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Отуда јача сарадња са привредом и ресорним министарствима.

"Нама је управо жеља да их задржимо овде и врло је важно да видимо не само са руководством већ и са студентима шта је то потребно да као држава урадимо како би за њих било интересанто да остану у Србији", каже министар за рад и запошљавање Зоран Ђорђевић.

Факултет који је спојио три века, реакредитовао је своје програме како би се одговорило новим научним тенденцијама и путевима који су отворени кроз асоцијацију универзитета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво