Вучић на презентацији хеликоптера: Србија ово никада није имала

Презентација нових хеликоптера Ми-35М, Х-145М и Ми-17 којима је опремљена Војска Србије одржана је на аеродрому "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници. Када се погледа како машине изгледају, јасно је зашто за њих кажу да су "страх и трепет", рекао је на представљању летелица председник Александар Вучић.

Александар Вучић је на презентацији истакао да "Србија ово никада није имала" и оценио да се ради о најмодернијим европским и руским хеликоптерима – од којих су нови Ми-35М за Војску Србије стигли на аеродром у Батајници другог децембра, пре него што најављено током обиласка фабрике тог хеликоптера у Ростову на Дону.

"Када погледате како машине изгледају, јасно вам је зашто за њих кажу да су страх и трепет и зашто их неки називају 'ђавољим кочијама'. За нас су они чувари наше земље и неба. Срећни смо и поносни што се налазе у нашој земљи", истакао је Вучић.

Истакао је да су набављени најмодернији јуришни хеликоптери Ми-35М за које кажу да тешко да имају премца у свету. Захвалио је руским пријатељима који помажу да се хеликоптери склопе.

Како је рекао, последњи од хеликоптера Х-145 су стигли пре неколико дана.

Истакао је хеликоптери Ми-17 носе ведра воде да би могло да се интервенише у случају пожара.

Честитао је војсци и грађанима, и рекао да "наши војници не живе само за плату, већ и за своју земљу, и за оно са чим и у чему раде".

Председник је указао да је набавка хеликоптера била могућа зато што је решено питање јавних финансија, захваљујући тешким реформама.

Вучића су са карактеристикама четири нова хеликоптера Ми-35М упознали начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и представници Министарства одбране и војске.

Презентацији хеликоптера присуствовали су и министар одбране Александар Вулин и генерални секретар председника Никола Селаковић.

"Добили значајне попусте од Руса за хеликоптере"

Србија је добила значајне попусте од Русије за набавку нових хеликоптера Ми-35 и Ми-17, изјавио је председник одговарајући на питање новинара колико кошта набавка четири хеликоптера.

"О уговору се не говори. Добили смо значајне попусте од руске стране за набавку. Реч је о више од десет милиона, а мање од 20 милиона, не може да буде велика разлика, добили смо веома повољне цене. Хвала нашим руским пријатељима", рекао је Вучић.

Додао је да говори о ценама по једном хеликоптеру, као и да је набављено четири хеликоптера Ми-35 и три нова Ми-17, поред већ два набављена Ми-17.

Вучић је подсетио да је Србија од "Ербаса" купила укупно девет хеликоптера Х-145 за војску и полицију, и да они коштају 11, 12 или 13 милиона евра, у зависности од тога да ли се рачуна порез или не.

На питање новинара да ли одлука да се стане са набавком новог оружја последица притиска због војне сарадње са Русијом, председник је поручио да је то одлука Србије, као и увек, и одбацио наводе да је то последица притисака због сарадње са Русијом.

"Кад добијете упозорење од Американаца, онда кажете 'добро, полако'... Али ми ћемо и даље да гледамо да наша војска буде најснажнија. Али то није једина ствар... имате и финансије", рекао је Вучић.

"Србија неће производити ракете са Русима"

Србија ће у складу са својим могућностима и потребама сарађивати са Русијом у производњи војне технике, али у овом тренутку такве могућности и потребе не види, изјавио је председник.

Поводом навода медија да ће Русија и Србија у будућности заједно производити ракете, оклопна возила, муницију и тешке војне камионе, а да се разматра и сарадња на изградњи сложенијих борбених система, Вучић је одговорио да не може да потврди такве информације.

"Не могу да потврдим то, пошто многи воле да се играју различитим информацијама, а ја не могу тако неодговорно да се понашам. Рекао сам да ћемо набавити хеликоптере Ми-35 и они су стигли. Моја давна иницијатива била је да успоставимо сарадњу у производњи камиона, управо због добрих оклопа и независног вешања које руски Камаз одлично производи, али то није реално и у наредних неколико година не можемо да будемо на нивоу Руса у том погледу", објаснио је председник.

А што се тиче тога да ћемо набавити ракете "с-милион", позвао је на реалнији приступ:

"У складу са нашим могућностима и потребама државе укључиваћемо се у производњу ракета, али у овом тренутку такве могућности и потребе не видимо", рекао је Вучић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво