Још нема грипа у Србији, нове количине вакцина од средине децембра

Ординације и чекаонице ових дана пуне су пацијената због прехлада и вируса, а има и оних са симптомима сличним грипу. Сумњивих случајева има, али у лабораторијама још званично није потврђен вирус грипа. У региону га већ има, а Хрватска бележи и прве теже случајеве оболевања.

Проф. др Дарија Кисић Тепавчевић са Института за јавно здравље "Батут" је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да је ове године била изузетно велика заинтересованост грађана за вакцинацију против грипа, као и да је препознато колико је овај вид заштите значајан.

"Иако смо набавили 50.000 доза вакцина више ове године у односу на претходну сезону – скоро 300.000 доза, она је утрошена у рекордном року и ми смо иницирали све поступке за набавку нових количина", додала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Истакла је да се нове количине могу очекивати на вакциналним пунктовима средином децембра. Данас се отвара тендер за набавку нових доза и сасвим је извесно да ће поново бити набављена иста вакцина.

У региону су већ забележени случајеви грипа, у Хрватској и тежи, а докторка каже да се налазимо у периоду године када је сезона грипа и када се његова активност очекује.

"На подручју Европе се до сада бележи основни ниво активности грипа, негде и средњи ниво активности и отприлике у око 20 земаља Европе у којима су потврдили вирус група у циркулацији доминантан је тип А и то од типова А то је Х1Н1, дакле то је онај тип који нам је познат већ десет година и за који људска популација већ има одређен степен имунитета", објаснила је.

Додала је да се у одређеним земљама забележена циркулација грипа типа Б.

"Када су у питању земље из региона, знамо да је у Црној Гори забележена циркулација типа Б, а да је у Хрватској АХ1Н1. Битно је истаћи да сви ти типови вируса грипа који су до сада забележени у Европи су управо они типови који се налазе у вакцини коју су наши грађани примили", навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

Објаснила је да је вирус грипа прилично непредвидив и да су сви који немају имунитет осетљиви. Указала је да се људима који се налазе под већим ризиком препоручује вакцина. То су особе са различитим хроничним обољењима и имунодефицијентним стањима.

"Стално истичемо и категорију трудница, јер је у трудноћи познато да овај вирус грипа може да има различите компликације и по плод и по трудницу", рекла је, додајући да и децу треба вакцинисати, и то пре свега ону која имају астму.

Нагласила је да је најефикасија превентивна мера управо вакцинација. "Апелујемо на све наше грађане који до сада нису вакцинисани да од средине месеца када ова вакцина поново буде доступна да грађани који се налазе под повећаним ризиком заштите себе и да дочекамо спремни вирус грипа који нам очигледно куца на врата", поручила је докторка.

Током прошле недеље је забележено нешто више од 3.000 обољења сличних грипу, јер је време различитих других респираторних инфекција. "Наша национална референта лабораторија за грип 'Торлак' није до сада потврдила циркулацију овог вируса у нашој земљи", додала је докторка.

Докторка додаје да ниједан симптом грипа није искључиво везан за грип – то су симптоми респираторних инфекција, али су када је у питању грип нешто израженији.

"С обзиром да знамо да су то оне опште респираторне тегобе – слабост, малаксалност, цурење из носа, сузење очију, кашаљ, повећање телесне температуре, болови у мишићима. Сматра се да ако температура не спадне у периоду од 48 сати да се особа треба јавити лекару", нагласила је.

Кад су у питању хронични болесници тј. они који имају различите терапије, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић истиче да они не треба да чекају баш 48 сати, јер може доћи до погоршања основног стања и такве особе би требале одмах да се јаве лекару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво