Колико извршитеља је кажњено због неоснованих трошкова

Накнаде које дужници плаћају за рад и трошкове јавних извршитеља некада премашују основни дуг. На то упозорава и заштитник грађана. Сматра да је неопходно преиспитати jавноизвршитељску тарифу. Накнаде, додаје, висином угрожавају егзистенцију сиромашнијих грађана и постају неформална казна. У Министарству правде за РТС кажу да је израда новог тарифника јавних извршитеља у завршној фази, а ми смо проверавали и то колико је извршитеља кажњено због противзаконитог обрачунавања и наплаћивања накнада и како.

Пети октобар 2017. датум који је Добрили Петровић променио живот. Те ноћи јавни извршитељ иселио је из стана са ћерком и унуцима, међу којима је била и беба. И док тражи правду на суду, сматрајући да после смрти супруга има право на стан као заштићени станар, Добрила живи са око 13.000 динара месечно. Две трећине пензије, каже, одбијају се због трошкова извршног поступка.

"То су радила три извршитеља и сви су узели своје награде, тако да три извршитеља су узели 36.941 динар. Сада имам трошкове извршног поступка, значи мог исељења, који су 321.000. Kопију сам добила у канцеларији јавне извршитељке, али ја не знам коначно колико су моји трошкови, јер ми никад није дала званичан трошковник", наводи Добрила Петровић из Београда.

Дужник мора да плати за послове које обавља извршитељ. На пример, за састављање решења, закључака, достављање тих писмена, било поштом или лично.

"То што је уручено као лично мени нека одлука, ја ту ниједну одлуку нисам добила ни писмено ни да ми је неко лично уручио, то је све наплаћено", каже Петровићева.

И други трошкови иду на терет дужника. Рецимо, ако јавни извршитељ или поверилац ангажује комби за селидбу, бравара, сведоке приликом исељења, адвоката и слично. Често су ти издаци неоправдани, кажу упућени.

"Међу неоправданим трошковима заиста су врло маштовите ставке. Просто неки пример – за излазак камиона на исељење зарачунава негде око 45.000 динара по сваком изласку, без обзира да ли је заиста рађено нешто тог дана или не. Чињеница да су извршитељи приватни предузетници и да многи од њих зарађују стотине хиљада евра годишње, тако да апсолутно није тачно да су они јавни службеници који раде по неким фиксним правилима, јер да је то заиста тако, да су они заиста под контролом државе и суда, онда би имали фиксне плате, а не у зависности од тога колико наплате за сваки случај", нагашава Саша Перић из Здружене акције "Кров над главом".

Заштитник грађана потврђује да неке радње у извршном поступку нису неопходне или да могу бити вишеструко јефтиније. Два пута се обраћао Министарству правде. Сматра да је нужно кориговати јавноизвршитељску тарифу.

"Често, на то нам се грађани највише и жале, она је вишеструко већа него сам основни, главни дуг са приспелим каматама. Ми знамо врло добро да је највећи број оних извршења на комуналним услугама. Најчешће грађани који су долазили у институцију су се обраћали, јер немају новац да плате ни те услуге и онда када долазимо до тога да они морају да плате и надокнаду која је вишеструко већа, они се доводе у заиста један апсолутно неповољан положај", тврди Зоран Пашалић, заштитник грађана.

У одговору РТС -у Министарство правде наводи пет извршитеља који су кажњени зато што су дужнику неосновано обрачунали и наплатили трошкове. Четворица су новчано кажњена, у износу од 89.000 до 358.000 динара, док је један добио три месеца забране обављања делатности јер је неосновано обрачунао и наплатио дужнику 647.000 динара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво