Неколико секунди Славиши је окренуло живот наглавачке

После саобраћајне незгоде у којој је повредио кичму, Славиша Савић из Шапца је 26 година у инвалидским колицима. У оквиру кампање "Још увек возим" своје искуство и грешке преноси ученицима средњих школа широм Србије, са жељом да се нешто слично никоме не догоди.

Са непуних 18 година припремао се за матурску екскурзију и желео да постане машински инжењер. Само један тренутак зауставио му је снове и безбрижне школске дане.

"Возио сам аутомобил превеликом брзином, покушао сам да се тркам са другом и притом нисам имао везан појас. У том моменту десила се саобраћајна незгода, заправо, слетео сам и у том делићу секунде, променило се све", сећа се Славиша Савић из Удружења параплегичара Мачванског округа.

Операција је трајала четири и по сата, седам дана ничега се није сећао. Када је било најтеже, одлучио је да се бори за себе а нешто касније, у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и уз подршку Града, и за друге младе возаче.

"Светска и наша искуства показују да људски фактор утиче у преко 90 одсто саобраћајних незгода, а најважнија порука младима је и порука кампање – 'Ум на друм'", напомиње Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја.

За пет година Славиша Савић је учествовао на око 200 трибина. Слушало га је више од 25.000 средњошколаца.

"Идеја јесте да саобраћај схвате као озбиљну ствар, да схвате исто тако да не постоји вакцинација или имунитет на саобраћајне незгоде, без обзира на количину новца или на врсту аутомобила који возите, оно што могу да ураде јесте да чувају свој живот и животе других и притом поштују саобраћајне прописе", рекао је Славиша.

Едукација младих један је од начина да се спрече нежељене последице. Славиша Савић годишње посети петнаестак градова да би својим примером подсетио на то колико су живот и здравље важни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво