Да ли би Реноарова "Купачица" могла опет да исплива из Народног музеја

И пре јучерашње спектакуларне пљачке дијамантског накита вредног милијарду долара, у Европи је било сличних дрских крађа. Прошле године у Шведској из катедрале је украдено краљевско благо процењено на седам милиона долара. Из Дуждеве палате у Венецији нестали су индијски драгуљи. Провалници су из берлинског музеја Боде 2017. године однели канадски златник тежак 100 килограма. Како се чувају драгоцености у нашим музејима?

Најстарији експонат фрагмент вилице Хајделбершког човека, стар око 500.000 година, оригиналне скулптуре Лепенског вира, колекција европског сликарства од 14. до 20. века – само су део онога што се чува у Народном музеју.

Запослени у музејима нерадо говоре о томе које дело је најскупље.

"То је релативна ствар, данас слика може да постигне једну цену, сутра другу, све су то паушалне процене", каже Гордана Грабеж из Народног музеја.

У Народном музеју постоји неколико нивоа заштите, од физичког до техничког. О детаљима се не прича, а после реконструкције овог здања систем обезбеђења је још бољи.

"Успели смо у објекту, који није оригинално прављен за музеј, него за банку, да обезбедимо задовољавајуће услове када је безбедност експоната у питању, не само када се ради о безбедности од крађа, већ и пожара и других ванредних ситуација", наводи Гордана Грабеж.

Током рекоснтрукције Музеја савремене уметности ескпонати су били у трезору Народне банке. Сада се у музеју налази и контролна соба из које се прати све што се дешава у згради и око ње. Снимци се чувају 300 дана.

"Током реконструкције музеја пратили смо трендове безбедности саме зграде, али и уметничких дела. Постоји више заштита, заштита експоната, физичко-техничко обезбеђење, видео-надзор и други системи заштите", наводи Маринко Кељевић из Музеја савремене уметности.

За посебне поставке често се ангажује додатно обезбеђење, а у случају пљачке или других ванредних ситуација, сви музеји имају посебне протоколе.

Једна од највећих крађа код нас била је 1996. године када је из Народног музеја украдена "Купачица" Огиста Реноара. Пронађена је након неколико месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво