Како ће Стара планина бити повезана са Коридором 10

И на Старој планини са задовољством броје све више гостију. Ове године за десет месеци 60.000. На још бољи посао рачунају када се направи пут који ће Стару планину повезати с Источним краком Коридора 10.

Тешко је за већину људи дочарати лепоту планине пре снега, чак и кад су јесење боје најлепше.

"Углавном идемо пре и после сезоне зато што је мирније, тише, што нам више одговара, у почетку је пут био катастрофалан, али после годину дана од кад је направљен хотел средили су га потпуно", рекао је Иван Јовановић, гост хотела.

Гошћа хотела Милица Мандић испричала је да је све на неком лепом нивоу, од играонице што је њима било интересантно због деце, преко клопе која је одлична.

"Ово је заправо један део Србије који је много леп, природа је предивна и требало би је сачувати", казала је Мандићева.

Нови путни правац спојиће Стару планину са Источним краком Коридора 10 код сопотске петље у Пироту, 38 километара пута делом ће пратити стару трасу, а од села Мирковци биће то потпуно нов пут.

Горан Караџић, директор компаније "СП Ресорт-Стара планина" каже да ће се за 45 минута нормалне вожње стизати на 1.500 метара надморске висине, тј. на кров Србије и СП ресорт.

"Много има ендемских врста и биљака и животиња управо на Старој планини јер ово је резерват природе, национални парк који ћемо ми засигурно сачувати али морамо и да га развијамо", рекао је Караџић.

О томе сведоче и мештани књажевачког села Кална у подножју планине.

Највише је српскиг туриста, али је Стара планина привлачна и Бугарима, неки су се чак одлучили да овде инвестирају.

"Дошао сам из Софије овде први пут пре пет година да скијам, много ми се допало, онда сам одлучио да прво направим једну кућу, а сада завршавам и трећу", каже Николај Нинов, власник одмаралишта.

Од Бабиног зуба почиње успон на Миџор на надморској висини од 2.169 метара, искусни водичи кажу да се стиже за три сата и саветују да бирате лепше време.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво