Вакцине против грипа "плануле", следи прерасподела залиха

Вакцина против грипа у већини здравствених центара и домова здравља у Србији више нема. У Институту “Батут” кажу да ће проблем решити прерасподелом залиха или куповином нових количина.

Дом здравља у Крушевцу је већ треће недеље вакцинације остао без вакцине.

Домови здравља у Браничевском и Подунавском округу тренутно имају мање од 200 доза.

"Када је дистрибуција 70 посто, то је већ велика, добра успешност али ово је 90 посто, тако да су наши становници заштићени", каже Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу.

У Краљеву је "плануло" свих 4.000 вакцина. Требоване су накнадно и у државним апотекама.

"Вакцина кошта 1.121,49 динара, све већи број пацијената се интересује и купује вакцине јер су у Дому здравља нестале", каже Лидија Живковић из Апотекарске установе Краљево.

Додатне количине бесплатних вакцина за имунизацију од сезонског грипа Домовима здравља стићи ће наредне недеље, обећавају у Институту "Батут".

Проф. др Дарија Кисић, епидемиолог, заменица директора Института "Батут" каже да се бележи много већа заинтересованост грађана него икада раније у једној сезони.

"Сада се ради прерасподела у односу на све расположиве количине и сигурно да ће се у наредном период учинити сви напори да се покуша и набави и додатна количина вакцина", каже Кисићева.

Ове године обезбеђено је готово 300.000 вакцина, 50.000 више него лане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво