Строжа контрола обука незапослених

Слаба покретљивост незапослених и недовољно интересовање за преквалификације разлог су да Национална служба за запошљавање у идућој години највише пажње посвети тим мерама, за шта је планирано 3,7 милијарди динара. Уз строжу контролу обука, резултати ће бити мерени запошљавањем полазника.

За почетак састанак са директорима свих филијала Националне службе запошљавања, и порука министра да ће морати да доставе план о могућностима запошљавања у својим општинама. За то је неопходан стални контакт са фирмама и незапосленима.

Зоран Ђорђевић, министар за рад, борачка и социјална питања, каже да из НСЗ-а треба да изађу на терен, а не да чекају да им људи долазе.

"На крају године да видимо колико је ко био ефикасан, да ће одговарати за то, биће неки нови људи који ће дати све од себе", истиче министар.

Приоритет је запошљавање младих, али и оних који су пред пензију остали без посла.

За преобуке, јавне радове и стручну праксу, планирано је 3,7 милијарди динара, још 550 милиона за подстицај запошљавања инвалида и 150 милиона динара за ИТ обуке.

"Ми смо у програме и мере активне политике запошљавања у овој години, укључили 122 хиљаде лица, а оно што је посебно важно је да смо њих око 20 хиљада укључили у финансијске подстицаје", наводи Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

И даље се највише траже занатлије, бравари, зидари, кувари, вариоци.

Седамсто полазника прошло је ИТ обуку, нови циклус биће први са којим се креће у идућој години.

"То ће директно министарство да финасира и контролише оне који воде преобуку. Одвојили смо 150 милиона за прву траншу. Први конкурс у јануару ће бити расписан за хиљаду људи", наводи Ђорђевић.

Уз нешто преко 500 хиљада незапослених на евиденцији Националне службе, стопа незапослености у Србији је 10,3 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво