Да ли ће дизелаши бити избачени из градова

И поред напора да се смањи емисија штетних гасова насталих коришћењем фосилних горива и ублаже климатске промене, прогнозе указују – свет ће се на нафту ослањати до 2040. године. Рачуна се да ће се потрошња у транспорту, који је и највећи потрошач нафтних деривата, видљиво смањивати тек после 2025. године.

Поједине западноевропске државе већ су из градских средина протерале дизелаше. У источној Европи све их је више, а то потврђује и потражња дизел-горива. Удео тог горива у структури потрошње у транспорту, рецимо, суседне Румуније је 74 одсто. И у транспорту наше земље заступљен је две трећине, а због других потреба раст је све већи.

"У Србији је потрошња дизела три пута већа него и бензина и нафтног течног гаса заједно. Дизел у структури доминира због возила, али и због грађевинарства, пољопривреде, тешке машине су ослоњене на потрошњу дизела. Треба узети у обзир да 96 процената енергије која се односи на траспорт у свету је нафта", каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије. 

Електрична и хибридна возила још не утичу знатније на потрошњу нафте јер истовремено у свету расте превоз и људи и робе.

"Не постоје ваљана техничка решења како заменити нафту, рецимо у авио-саобраћају, у бродском саобраћају. То су јако велики транспортери, а ту су и друмски и теретни саобраћај", истиче Мићовић. 

"Кључна ставка у тим настојањима је како повећати капацитет батерија електронских акумулатора који би покретали таква возила. Временом ће све више и више долазити потражња за сировом нафтом. Ту се у ствари неће променити ништа преко ноћи и неке прогнозе Међународне агенције за енергетику су да ће фосилна горива још двадесетак година остати доминантно погонско гориво", каже Александар Завишић, инвестициони саветник фирме "Капитал РС".

Нафтне компаније се припремају за надолазеће промене, што потврђују све мања улагања у нове бушотине. А земље извознице нафте, чланице ОПЕК-а са Русијом, већ управљају светском производњом – договор о смањењу је на снази годину дана.

"Картел је постигао циљ јер су се његове чланице генерално придржавале ограничења производње нафте. Успели смо оно за шта су песимисти мислили да је немогуће. Наша одлука је била историјска", навео је Мухамед Баркиндо, генерални секретар ОПЕК-а. 

Производња нафте у свету је уравнотежена са потражњом. А последњих месец дана цене сирове су стабилне, без већих осцилација.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво