За скијаше на Копаонику нових пет километара стаза

Копаоник се увелико спрема за предстојећу ски сезону. Планину пошумљавају радници "Скијалишта Србије", јер су посекли део шуме како би проширили и изградили скијашке стазе у атару Крчмара, Дубоке и Панчићевог врха. План им је да у наредних пет година у Националном парку засаде 23,5 хектара шуме.

Са циљем очувања екосистема у срцу Националног парка на Копаонику, у првој фази пошумљавања засадиће се јелова шума на потезу Гобељске и Барске реке.

"Радник у неким идеалним временским приликама, као што је данас, за радно време од осам часова, засади седамдесетак садница на овом терену", каже Горан Михајловић из ЈП "Скијалишта Србије". 

"Ми смо почели са засадом нових садница јелових и смрчевих шума на простору који смо добили од Националног парка Копаоник. Тренутно садимо 3.000 садница на простору од три хектара". Дарко Јовановић, руководилац ски-центра на Копаонику.

Скијашка стаза Гвоздац, на којој је искрчена шума, дугачка је 1.100 метара. То је око 700 кубика субалпске смрче и ниског растиња.

"Ово је први пут да се решење о компензационим мерама спроводи и то баш на територији Национаног парка. Значајно је да се успостави баланс природе и човекове делатности на планини", каже Предраг Пошумарац из Националног парка "Копаоник".

За госте Копаоника, поред постојећих 65, отвориће се, наредне зимске сезоне, још пет километара нових скијашких стаза. Ремонтован је и систем од 24 жичаре.

Велики проблем паркирања на Копаоника ускоро ће бити решен. Почетком наредне зимске сезоне, за 30 дана, отвориће се гаража са 350 паркинг места. Објекат финасирају Министраство туризма и Јавно предузеће "Скијалишта Србије".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво