Гајовић: Локалне заједнице треба да имају своје медије

Није све мед и млеко, али стање у медијима у Србији није алармантно већ стабилно, рекао је за РТС државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић.

У Београду је одржан панел "Реемитовање ТВ програма, размена искустава и праксе" где је централна тема била емитовање тв програма телевизија које нису наше, а емитују домаће рекламе.

"Тај регионални скуп о прекограничним телевизијама окупио је људи из регулаторних тела Србије, Словеније, БиХ, Црне Горе и Хрватске који се баве питањем прекограничних телевизија. Тај панел смо организовали због учесталих питања наших посланика о прекограничним телевизијама, о телевизијама које емитују програм у региону а пуштају наше рекламе, раде овде а имају седиште у Луксембургу и другим градовима. Могла су да се чују различита па и опречна мишљења јер само у разлочитости можемо да дођемо до решења", рекао је Александар Гајовић гостујући у Јутарњем програму.

Говорећи о свом двогодишњем раду на месту државног секретара Гајовић је рекао да је његова обавеза да буде у контакту са свим медијима у Србији.

"Србију сам већ прокрстарио уздуж и попреко и упознавао са медијима и њиховим проблемима. Није све мед и млеко, али ситуација није алармантна већ стабилна. Када год одем ван Београда увек откријем нешто ново", рекао је Гајовић.

Медијске реформе су у току, али нам пуно тога још предстоји.

"Ми ћемо посебну пажњу у сету закона које припремамо посветити локалним медијима јер локалне заједнице треба да имају своје медије који треба да информишу грађане о свим важним информацијама које су им потребне", рекао је Гајовић.

Проблема увек има и биће их. Они нису страни и сличне проблеме имају и друге европске земље, а који нису само економске природе.

"Расписивањем конкурса, а ове године било их је девет, ми суфинансирањем помажемо рад медија", истакао је државни секретар.

Медијске слободе су на задовољавајућем нивоу, оне су различите зависно од концепта, садржаја па и политичког определења, нашта држава не утиче и не уплиће се.

Када је реч о финансирању Јавних сервиса постоји предлог колико новца ће се издвојити за следећу годину.

"Сутра имамо важан састанак у Влади Србије, где ће једина тачка бити буџет за следећу годину па ће се више знати и о финансирању јавних сервиса у 2020. години", рекао је Гајовић.

Државни секретар у Министарству културе и информисања рекао је да је пројекат Комеморативног центра у Абардаревој улици у фази тендера и да би у марту требало да се положи камен темељац.

"Интезивно се ради и са градском влашћу која је дала велики допринос у смислу добијања свих дозвола, што није био нимало лак посао. После полагања камена темељца очекујем да ће се све одвијати брзо", рекао је за РТС Александар Гајовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво