Биогас би могао да нам сачува ваздух, свако село би могло да помогне

Долазе хладнији дани и поново се мисли селе на причу о томе како се загрејати, а упозорења о загађеном ваздуху који удишемо су све озбиљнија. Горан Кнежевић из Удружења "Биогас" каже да је смисао електрана на биогас заштита животне средине, а тек онда производња електричне енергије и топлоте.

Горан Кнежевић каже да је биогас мешавина гасова настала процесом анаеробне дигестије.

"У процесу који је врло сличан процесу који се дешава у желуцу краве, ослобађа се метан. Он се води на гасни мотор који покреће генератор и тако се производи струја", објашњава Кнежевић.

Наглашава да је биогас добар за заштиту животне средине.

"Када бисмо оставили стајњак који је једна од сировина потребних за добијање биогаса на писти, метан би се исијао у атмосферу. Метан је 22 пута агресивнији и штетнији за атмосферу од угљен-диоксида. Ми тај метан користимо за покретање мотора, производимо струју и смањујемо утицај метана на климатске промене", истиче Кнежевић.

Каже да су основни делови постројења за производњу биогаса усипни делови у које се сировина убацује и дигестори у којима се маса меша на одређеној температури, због чега долази до дигестије и генерисања метана.

"За електрану од једног мегавата, инвестиција је вредна три до три и по милиона евра. Једна електрана генерише педесетак радних места", истиче Кнежевић.

"Неопходна измена законског оквира"

Горан Кнежевић каже да у Србији има двадесетак електрана на биогас, а да су власници веће фирме које се баве пољопривредом или сточарством.

"Покушавамо да створимо услове и законски оквир који би омогућио и мањим газдинствима и селима где би се људи удружили да производе биогас. Наша идеја је да свако село има једну електрану на биогас", наглашава Кнежевић.

Каже да је и садашњи законски оквир добар, али да увек постоји простор да се унапреди.

"По садашњим прописима, много боље услове имају власници великих електрана. За мање електране није исплативо да подижу постројења јер је много скупља изградња по инсталираном киловату снаге", објашњава Кнежевић.

Каже да као биомаса могу да се користе све врсте стајњака, остаци из пољопривреде, покварена храна, кланични отпад изузев костију и коже, односно све оно што је органски отпад.

У среду, 30. октобра, биће одржана панел-конференција у организацији удружења "Биогас", Министарства рударства и енергетике и немачког удружења за биогас.

"Уз много квалитетних говорника, биће прави повод да се дискутује о унапређењу услова, како бисмо омогућили да свако село у Србији има барем једну биогасну електрану", каже Горан Кнежевић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво